Toggle mobile menu

Quiz om piratkopiering - her er fasiten:

Her finner du fasiten på quizen om piratkopiering, og svaret på hvem som ble den heldige vinneren av konkurransen.
quiz967_2.png

1. Hvor mange arbeidsplasser taper EU årlig på grunn av piratkopierte klær, sko og accessoirer?

Riktig svar: 363 000 jobber

EU taper 235 milliarder kroner og opp til 363 000 jobber i året på grunn av piratkopiering av klær, sko og accessorier, ifølge studie fra EU-Observatoriet.

Produksjonen og distribusjonen av falske varer tapper lovlige virksomheter for enorme summer. Tapet av inntekter fører til tusenvis av tapte arbeidsplasser, fordi lovlige virksomheter selger mindre enn de ville gjort uten piratkopiene og dermed genererer de færre arbeidsplasser.

De som produserer og selger falske varer betaler ikke skatter og avgifter, og EU-land taper dermed over 70 milliarder kroner til statskassene.

2. Hvilken type piratkopierte varer økte spesielt kraftig i Europa i 2014?

Riktig svar: Matvarer

Statistikk fra EU-kommisjonen over beslaglagte piratkopier viser at det er tydelig økning i antall beslaglagte matvarer, som nå har rykket opp som den 6. største produktkategorien (målt i antall beslaglagte varer).

3. Hvorfor har EUROPOL piratkopiering på listen over Europas største kriminaltrusler?

Riktig svar: For å beskytte forbrukernes helse/sikkerhet og bekjempe organisert kriminalitet

EUROPOL gir med jevne mellomrom ut en rapport over Europas største kriminalitets trusler. Piratkopiering står oppført på listen sammen med blant annet narkotika og våpenhandel. EUROPOL trekker frem den sterke økningen i piratkopier som utgjør en risiko for forbrukernes helse og sikkerhet som en av hovedgrunnene til at man må prioritere bekjempelse av handel med piratkopier. Videre fremheves det at forbrukernes toleranse overfor piratkopier sammenholdt med lav risiko for å bli tatt gjør at handel med piratkopier i stor utstrekning tiltrekker seg organiserte kriminelle.

Vi gratulerer vinneren

Juste Tamasauskiene svarte riktig på alle tre spørsmålene, og ble trukket ut som den heldige vinneren av 3 Flax-lodd.

Vi gratulerer!