Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Shopping i utlandet

Har du kjøpt piratvarer på reise i utlandet? Visste du at du ved å gjøre dette kanskje tok en stor sjanse, og at du kunne blitt bøtelagt eller til og med dømt til fengsel? I noen europeiske land er det like ulovlig å kjøpe piratvarer til privat bruk som å selge dem i næringsvirksomhet.

I 2018 fikk Patentstyret og Toll utført en «Spørreundersøkelse om piratkopierte varer (PDF)». Undersøkelsen viser at mange nordmenn handler piratvarer i utlandet.

Enten vi drar på storbyferie for å shoppe eller nyter solen i varmere strøk, kommer vi stadig over fristende tilbud på billige vesker, solbriller, klokker, sigaretter, alkohol og klær. Ofte virker tilbudet for godt til å være sant. Da er det kanskje også det.

Selv om du skjønner at det er en piratkopi kan det likevel være lett å la seg rive med. Men har du tenkt over hvilke konsekvenser handel med piratkopierte varer egentlig har?

Ulike regler og straffenivå i forskjellige land

Det er viktig å være oppmerksom på er at det er ulike regler i forskjellige land. Som forbruker må du være klar over at det som kan være lov i ett land kan være ulovlig i et annet. Straffenivået for handel med piratkopierte varer varierer. I tillegg kan regelverk endres, og det som er lov og ikke lov nå kan ha endret seg når du skal tilbake på ferie neste sommer. Det kan være greit å prøve å gjøre seg kjent med de reglene som gjelder i det landet du skal feriere i.

Les mer om reglene i andre land: Europa og USA og Asia.

Tilbake til Norge

I Norge er det ikke straffbart at du som privatperson tar med deg en piratkopiert vare til personlig bruk inn til landet. Men mistenkes det at varene du har med deg er ment for videresalg, er dette ikke lov etter norske regler.

Les mer om import til Norge her.

Sist oppdatert: 22. juli 2019