Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Så mye taper EU årlig på grunn av piratkopierte klær, sko og accessorier

EU taper 235 milliarder kroner og opp til 363 000 jobber i året på grunn av piratkopiering av klær, sko og accessorier, i følge et nytt studie.

Studiet er utført på vegne av EUs varemerke- og designkontor (EUIPO) og viser at salget av falske klær, sko og accessorier (som skjerf, belter, slips og hansker) i EU utgjør omkring 10 % av det totale salget.

Produksjonen og distribusjonen av falske varer tapper lovlige virksomheter for enorme summer. Tapet av inntekter fører til tusenvis av tapte arbeidsplasser, fordi lovlige virksomheter selger mindre enn de ville gjort uten piratkopiene og dermed genererer de færre arbeidsplasser.

De som produserer og selger falske varer betaler ikke skatter og avgifter, og EU-land taper dermed over 70 milliarder kroner til statskassene. 

Les rapporten om piratkopiering av klær, sko og accessorier på EUIPOs nettsider:

The economic cost of IPR infringement in the clothing, footwear and accessories sector (PDF)

Piratkopiering i andre bransjer

Dette studiet er det andre i en rekke på tolv, som tar for seg hvordan ulike sektorer og bransjer påvirkes av piratkopiering.

I løpet av de neste 18 månedene publiseres studier om smykker, vesker, sportsartikler, spill- og leker, legemidler, computere, bildeler, tobakk og alkohol.

Andre studier

EUIPO har tidligere utført studier om:

Det er meningen at studiene av de ulike bransjenes tap på grunn av piratkopiering skal sees i sammenheng med disse to studiene, slik at både beslutningstakere og forbrukere kan få et tydeligere og mer helhetlig bilde av konsekvensene av piratkopiering, både for samfunnet og for den enkelte borger.

  

Sist oppdatert: 29. juli 2015