Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Unngå piratkopier når du netthandler

Det finnes svært mange seriøse nettbutikker som selger ekte varer, men dessverre er også nettet en ettertraktet markedsplass for piratkopierte varer. Her noen tips til hvordan du kan unngå piratkopierte varer på internett.

 

Ringer det noen bjeller angående prisen?

Virker prisen for god til å være sann? Da er den sannsynligvis også det. Spør deg selv om det er en realistisk prisforskjell mellom produktet du ønsker å kjøpe og prisen på produktet som selges hos original forhandleren. Og husk at noen selgere av piratkopier legger seg nært opp til prisen på det originale produktet nettopp for å fremstå mer seriøse og på den måten kamuflere at produktet ikke er ekte.

Luksusmerker er sjeldent på salg, og i hvert fall ikke til dumping-priser. Hvis det reklameres med at varene er sterkt nedsatt bør du derfor være på vakt.

Les artikkel på dinside.no om nettsider som tilbyr falske luksusklokker (publisert 6. november 2015)

Søk på internett etter andres erfaringer

Har andre opplevd å motta piratkopierte varer fra den aktuelle nettbutikken? Ofte finner du nyttig informasjon om andres erfaringer på diskusjonsforum, blogger etc. om nettbutikken, varene andre har mottatt, eller eventuelt ikke har mottatt. 

Manglende eller mangelfulle kontaktopplysninger?

Har nettbutikken kontaktinformasjon tilgjengelig? Det skal være enkelt å ta kontakt med de som driver nettbutikken. Seriøse aktører opplyser gjerne om firmanavn, adresse, organisasjonsnummer, telefonnummer og e-postadresse. Denne kontaktinformasjonen vil også avdekke om nettbutikken er norsk eller har sitt sete i utlandet.

Sjekk nettsiden til den originale tilbyderen

Mange merkevareprodusenter oppgir på sine nettsider hvem som forhandler deres originalprodukter i ulike land. Står butikken du vil kjøpe fra på listen over autoriserte forhandlere?

Lytt til magefølelsen

Virker det sannsynlig at nettbutikken fører de varemerkene den gjør? Er bildene bra? Er det rare skrivefeil og dårlig språk på nettstedet? Da bør du være på vakt. Noen nettbutikker eller selgere på auksjonssider kan ha bilder av ekte varer på nettsiden, men sender deg en piratkopi når du har betalt.

Spør og grav

Du kan alltids spørre selger om varene er ekte eller fake. Selgere som unngår å svare på spørsmål eller er vanskelige å få kontakt med, kan ha noe å skjule. Spør også før du kjøper om du kan returnere varen dersom den skulle vise seg å være falsk.

Har du allerede mottat varen, og mistenker at det er en piratkopi? Les mer her.

 

Forbruker

Sjekk ut nettstedet der du skal handle

Tegn på at vesken er falsk

4 tegn på at vesken er falsk

  • Se nøye på sømmene. Slurvete og ujevn søm er et tegn på at vesken ikke er ekte.
  • Sjekk materialene. Er det lær, skal det lukte og føles som lær.
  • Rask slitasje av håndtak og sømmer er en indikasjon på at vesken ikke er ekte.
  • Glidelåser og metalldeler skal være av tung, god kvalitet og ikke falle av etter et par uker.
Sist oppdatert: 9. desember 2020