Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Hva kan du gjøre når du har kjøpt en piratkopi?

Enten du har handlet på nettet eller i en butikk kan du oppdage at du har blitt lurt. Her har vi samlet noen tips om hva du kan gjøre hvis du oppdager at du har kjøpt en piratkopiert vare.

Du bør være spesielt oppmerksom på det du handler på nettet, det er mange piratkopierte varer i omløp, og det er lett å bli lurt fordi du ikke får sjekket ut produktet på samme måte som du får ved kjøp i butikk.

Er du i tvil bør du spørre selger direkte om produktet er ekte, og be om bevis for dette. Noen selgere legger ut bilder av ekte produkter på nettet mens det du mottar er en kopi.

Ta opp kampen

Hvis du har kjøpt et produkt som viser seg å være en piratkopi bør du kontakte selgeren umiddelbart for å prøve å kansellere kjøpet.

Hvis du blitt lurt og har brukt kredittkort da du kjøpte produktet kan du kontakte kredittyteren (det vil si banken som har gitt deg kreditt) med et krav om å få pengene tilbake. Vil ikke kredittyteren betale kan du eventuelt sende en klage til Finanstilsynet.

Informer originalprodusenten

Det er viktig for originalprodusenten å bli informert om at deres produkter utsettes for piratkopiering. Først da kan de bidra til å stoppe de som produserer og selger piratkopierer.

Informer originalprodusenten om kjøpet og legg gjerne ved dokumentasjon, som for eksempel kopi av eventuell annonse og bilder av produktet du har kjøpt. Oppgi når og hvor produktet ble kjøpt. På denne måten yter du et viktig bidrag i kampen mot piratkopiering.

Forfalskede legemidler

Har du kjøpt det du mistenker er forfalskede legemidler kan du kontakte Legemiddelverket.

Tips Tolletaten

Du kan tipse Tolletaten hvis du har mistanke om smugling og salg av falske varer ved å ringe Tolletatens tipstelefon 04812.

Du kan også sende e-post til ipr.tad@toll.no

Tips Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om farlige produkter

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) jobber for at det skal tilbys trygge produkter og forbrukertjenester på markedet.

Hvis du har opplevd uønskede, eventuelt farlige hendelser knyttet til sikkerheten ved produkter eller forbrukertjenester ber vi deg om å informere oss om dette ved å fylle ut følgende elektroniske skjema. Henvendelsen din vil kun bli brukt i DSB sitt forebyggende arbeid. I enkelte tilfeller vil det være nødvendig å følge opp bekymringsmeldingen overfor importør/produsent av det aktuelle produktet/forbrukertjenesten.

Hva annet kan jeg gjøre? 

Hva du ellers kan gjøre hvis du oppdager at varen er en piratkopi varierer etter som du har kjøpt produktet i Norge eller i utlandet.

Les mer her om hva du kan gjøre hvis varen er kjøpt i Norge.

Les mer her om hva du kan gjøre hvis varen er kjøpt i utlandet.

Sist oppdatert: 1. august 2016