Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Samler inn data om brukere av Popcorn Time

Ifølge NRK er Rettighetsalliansen i ferd med å samle inn IP-adressene til brukere av strømmetjenesten Popcorn Time. Nå vurderer de om dataene skal brukes til å gå til søksmål.
popcorntime2.jpg
Skjermdump: Popcorn Time

Rettighetsalliansen har som formål å hjelpe rettighetshavere med å redusere omfang av ulovlig rettighetsutnyttelse. Foreningen har til nå samlet inn data om 50.000 - 75.000 brukere, og vurderer om de skal gå til søksmål. 

 — Utover høsten vil nok noe skje, uttaler styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, til NRK.

Enklere å samle inn IP-adresser etter 2013

Før 2013 måtte rettighetshaverne ha konsesjon fra Datatilsynet for å overvåke piratkopiering på internett. I 2013 ble åndsverkloven endret slik at rettighetshaverne nå kan overvåke piratkopiering og fildeling på internett, så sant de sender melding til Datatilsynet om dette.

Men, for at rettighetshaverne skal kunne forfølge krenkelsene videre, er det ikke tilstrekkelig å ha informasjon om selve IP-adressen, de har også behov for å vite hvem som står bak den aktuelle adressen.

Når rettighetshaverne har samlet inn IP-adresser kan de derfor gå til domstolen, som etter en interesseavveining kan pålegge internett-tilbyderen å utlevere konkrete opplysninger om hvem som står bak bestemte IP-adresser. På denne måten kan rettighetshaverne få vite identiteten til internettbrukere som tilrettelegger for, eller laster ned, innhold fra ulovlige kilder, og eventuelt gå til videre rettslige skritt eller straffeforfølgelse av disse.

Les mer om ulovlige tjenester som bruker såkalt Bit Torrent teknologi her

Les mer om hvordan rettighetshavere kan forfølge krenkelser på internett her

Tidligere nyheter om Popcorn Time:

Dansk politi slår til mot Popcorn Time (21. august 2015)

Kulturdepartementet: Popcorn Time er ulovlig (19. mai 2015)