Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Kulturdepartementet: Popcorn Time er ulovlig

Tjenesten Popcorn Time har på kort tid blitt svært populær i Norge. Både Kulturdepartementet og de som står bak tjenesten synes å være enige om at de som benytter seg av tjenesten gjør lovbrudd.
popcorntime2.jpg
Skjermdump: Popcorn Time

Popcorn Time tilbyr en tjeneste som ligner på vanlig strømming, men som benytter BitTorrent-teknologi. Det betyr at du ved å benytte denne tjenesten blir en del av et nettverk som gjør innholdet tilgjengelig for andre mens du ser på filmen eller tv-programmet. Dette er forbudt etter åndsverkloven.

 – Det er allerede ulovlig i Norge å bruke Popcorn Time og andre BitTorrent-tjenester, hvor brukeren deler innholdet videre, hvis ikke de som eier åndsverket har samtykket, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet til E24. 

De som står bak Popcorn Time er også tydelige på at de som benytter seg av tjenesten kan komme på kant med lovverket. På nettsiden til tjenesten står det blant annet:

«Nesten alt innholdet på disse sidene er materiale med opphavsrett, og det blir som oftest delt og lastet ned uten tillatelse fra eierne og produsentene av materialet. Bruk av disse sidene, vil høyst sannsynlig være et brudd på denne opphavsretten. Hvis du fortsatt velger å bruke sider som Popcorn Time, Flixtor eller MoviePanda, gjør du det på egen risiko(...)». 

Borgundvaag forteller til NRK:
– Etter at åndsverkloven ble endret i 2013 kan de som eier rettighetene til åndsverk registrere IP-adressene ved lovbrudd, og gjennom domstolene få utlevert identiteten til eier av IP-adressen. Rettighetshaverne kan så velge om de vil politianmelde, eller selv vil kreve erstatning gjennom domstolene.

Filmstudioer i Hollywood gikk til sak met tjenesten i Storbritannia, og i april avgjorde Høyesterett at de største bredbåndsaktørene skulle blokkere strømmetjenesten.  

Les artikkel på E24: Kulturdepartementet: Det er ulovlig å bruke Popcorn Time

Les artikkel på NRK: 300.000 nordmenn bruker «pirat-Netflix»

Les dommen fra høyesterett i Storbritannia