Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Ny spørreundersøkelse om nordmenns holdninger og erfaringer med netthandel og piratkopierte varer

En landsomfattende undersøkelse fra Tolletaten og Patentstyret viser at 43 % av oss er usikre på om varen vi kjøper er ekte eller falsk. 22 % har mottatt eller mistenker å ha mottatt en kopivare.
Netthandel_2_1000.jpg
Ny undersøkelsen viser blant annet at en stor andel nordmenn er usikre på om varer de vurderer å kjøpe på nettet er falske eller ikke. Illustrasjonsfoto: iStock/Poike

Spørreundersøkelsen om nordmenns holdninger og erfaringer med netthandel og piratkopierte varer ble gjennomført i april 2021 blant 1000 respondenter.

Hensikten med undersøkelsen var å kartlegge nordmenns forhold til piratkopier. Vi ønsket blant annet svar på hvilke erfaringer folk har med slike produkter, hvor på nettet de kommer i kontakt med dem og hva slags holdninger de har til kjøp og salg av piratkopier når de handler.

En slik kartlegging gir oss et mer sammensatt og nyansert bilde av handel med piratkopier her til lands, som vi kan dra nytte av i myndighetens arbeid med bekjempelse av problemet.

Litt om funnene i undersøkelsen

Undersøkelsen viser blant annet at en stor andel nordmenn er usikre på om varer de vurderer å kjøpe er falske eller ikke, når de sitter foran skjermen og netthandler. Hele 43 % svarer at de lurer på dette i en kjøpssituasjon.

Internett som handelskanal viser en tredobling av de som har blitt lurt, sammenlignet med tall for alle kjøpskanaler. Samtidig viser undersøkelsen klare holdningsendringer til kjøp av piratkopier.

Det er innen kategoriene klær, sko, elektronikk og solbriller at omfanget av piratkopier er størst. Piratkopier har imidlertid spredd seg til vareslag som: husholdningsartikler, mat- og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Netthandlere forteller også om piratkopierte båtkalesjer, musikkinstrumenter og verktøy.

20 % av de spurte har en dels aksepterende holdning til piratkopier. Likevel ser holdningene ut til å være i endring, hvis man sammenligner tall fra en lignende undersøkelse i 2018. På spørsmål om de viktigste grunnene til å unngå piratkopier, peker nå flere på utnyttelse av sårbar arbeidskraft enn på dårlig kvalitet på produktene. Undersøkelsen viser også at miljøtrusselen rundt falske varer er viktig for mange. 17 % av de spurte er bekymret for at falske varer ikke oppfyller gjeldende miljøkrav.

Les hele undersøkelsen om nordmann, netthandel og piratkopier (pdf)

Les mer om hvordan du kan unngå piratkopier når du netthandler