Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Spørreundersøkelse avdekker nordmenns forhold til piratkopierte varer

Mange nordmenn kjøper piratkopier som kan utgjøre en stor helse- og sikkerhetsmessig risiko, viser en undersøkelse som Norstat har gjennomført på oppdrag fra Tolletaten og Patentstyret.
Netthandel_illustrasjonsbilde.jpg
I takt med økt netthandel øker også nettbutikker som selger piratkopier. Illustrasjonsbilde: istock/Geber86

Spørreundersøkelsen om nordmenns holdninger og erfaringer med piratkopierte varer ble gjennomført i mai 2018 blant 1000 respondenter.

Hensikten med undersøkelsen var å kartlegge nordmenns forhold til piratkopier. Vi ønsket blant annet svar på hvilke erfaringer folk har med slike produkter, hvor de kommer i kontakt med dem og hva slags kunnskapsnivå de har om regelverket knyttet til kjøp og salg av piratkopier.

En slik kartlegging gir oss et mer sammensatt og nyansert bilde av handel med piratkopier her til lands, som vi kan dra nytte av i myndighetens arbeid med bekjempelse av problemet.

Resultatene viser blant annet at nordmenn har høy aksept for piratkopier. Klær, sko og vesker er fremdeles de største enkeltkategoriene folk kjøper.

Samtidig viser tallene at piratkopier som potensielt kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko for forbrukerne utgjør hele 60% av varene folk oppgir å ha kjøpt.

Les hele rapporten om nordmenns forhold til piratkopierte varer (PDF) 

Sist oppdatert: 7. juni 2019