Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Sommer-offensiv mot piratkopiering

Onsdag 24. juni kunne passasjerer med sommerferie og shopping i blikket støte på folk fra Patentstyret, Tolletaten og NACG* på Oslo Sentralstasjon og Gardermoen. Anledningen var den internasjonale anti-piratkopieringsdagen, og målet var å opplyse flest mulig reisende nordmenn om farene ved å kjøpe piratprodukter.
Flyplass - ut på tur

Velgekte.no – nytt nettsted

Spesielle bagasjelapper og løpesedler ble delt ut, med oppfordring til mottagerne om å sjekke det nye nettstedet velgekte.no. Her kan vanlige forbrukere få svar på spørsmål rundt piratkopiering og varemerkeforfalskning, og lese om hvordan de kan avsløre kopiprodukter, hvordan de unngår dem, hva som er ulovlig å ha med seg i bagasjen, og mye mer.

Farligere produkter

Bakgrunnen for aksjonen og det nye nettstedet, er den økende utbredelsen av piratkopier. Fra å være et tema som begrenset seg til luksusvarer som håndvesker og solbriller, finnes det nå pirat-kopier og varemerkeforfalskninger innen alle tenkelige vareslag: mat, medisiner, kosmetikk, leker, reservedeler til biler og fly.

Organisert kriminalitet

Nye undersøkelser dokumenterer tydelige forbindelser mellom kriminelle nettverk og produksjon av piratkopier. Derfor har EUROPOL nå løftet temaet opp på listen over Europas største kriminalitets-trusler, på linje med narkotika, hvitvasking og våpenhandel.

Mer bevisste forbrukere?

- Selv om folk på farten har mye å tenke på, håper vi å nå frem til mange med denne aksjonen, sier Hedvig Bengston, prosjektleder for Velgekte.no. Hun tror spesielt helse- og sikkerhetsaspektet vil få mange til å tenke. - De fleste forstår at det ikke er likegyldig hvilke leker et barn er i kontakt med, eller hva kremen vi smører på huden, inneholder, sier Bengston.

Rotteavføring i kosmetikk

I løpeseddelen som passasjerene fikk utdelt trekkes det også frem hvor store de samfunnsmessige skadene ved piratkopiering er blitt: tap av arbeidsplasser, utnyttelse av sårbar arbeidskraft og miljøproblemer, både ved produksjon og håndtering av ulovlige varepartier med ukjent materialinnhold. De får dessuten vite hva britisk politi fikk vite da piratkopiert kosmetikk og solkrem ble undersøkt: produktene inneholdt kvikksølv, menneskeurin, rotteavføring og arsenikk.

Se NRKs dekning av kampanjen

*Vi som står bak aksjonen