Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Slik unngår du piratkopier når du julehandler på nett

Mange nettbutikker selger piratkopier, og nettsidene ser ofte både profesjonelle og seriøse ut. Mange falske produkter - alt fra elektronikk og leker til kosmetikk, kan være helseskadelige. Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er fremstilt uten kontroll og godkjenning, kan være brannfarlige, og inneholder materialer av ukjent opphav.
Julekampanje2021_1000.jpg

Se kampanjefilmene våre på YouTube

Det er godt dokumentert at organiserte kriminelle, involvert i alt fra narkotika til menneskehandel, står bak en stor andel av handelen med piratkopier. Du risikerer dermed å støtte alvorlig kriminalitet hvis du kjøper falske kopivarer.

6 tips for å unngå piratkopier på nett:

1. Er prisen for god til å være sann?

 

 

Da er den nok også det. Luksusmerker er sjelden på salg, og i hvert fall ikke til dumping-priser. Hvis det reklameres med at varene er sterkt nedsatt bør du derfor være på vakt. Men vær også klar over at noen piratkopier selges nær ordinær pris for å unngå at du blir mistenksom.

2. Manglende eller mangelfulle kontaktopplysninger?

Har nettbutikken kontaktinformasjon tilgjengelig? Det skal være enkelt å ta kontakt med de som driver nettbutikken. Hvis det bare er et kontaktskjema som du kan fylle ut, men ingen andre opplysninger om selger bør du være kritisk. Seriøse aktører opplyser gjerne om firmanavn, adresse, organisasjonsnummer, telefonnummer og e-postadresse.

3. Er domenenavnet merkelig?

Ta en kikk på domenenavnet til butikken. Enkelte useriøse aktører har gjerne et kjent varemerke sammen med ord som «billig», «salg» eller «outlet», som for eksempel superbilligeparajumpers.no eller raybansalg.net. Vær også kritisk hvis domenenavnet viser til noe helt annet enn det som selges der, som for eksempel sjøfartsdirektoratet.no for salg av sko.

4. Sjekk andres erfaringer

Søk på internett etter andres erfaringer med den aktuelle nettbutikken, f.eks. i diskusjonsforum og blogger.

5. Se etter språkfeil

Er det rare skrivefeil og dårlig språk på nettstedet? Da bør du være på vakt. Noen nettbutikker eller selgere på auksjonssider kan ha bilder av ekte varer på nettsiden, men sender deg en piratkopi når du har betalt.

6. Sjekk Forbrukertilsynets tips for å avsløre useriøse nettbutikker

På nettsiden til Forbrukertilsynet kan du lese mer om hva du skal se etter for å avsløre falske merkevarer, og hva du må gjøre hvis du har gått i fella.

 

Les mer om piratkopiering og varemerkeforfalskning på velgekte.no

velgekte_ikon_nisselue_gronn.png

Disse står bak julekampanjen:

  • Tolletaten, Forbrukertilsynet og Patentstyret
  • Velgekte.no er myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning

Hvorfor unngå piratkopier

  • Ikke lek med helsen din
  • Ikke støtt kriminelle
  • Ikke ødelegg jobbmarkedet
  • Vern om miljøet
  • Ikke utnytt sårbar arbeidskraft

Les mer: Hvorfor unngå piratkopier