Toggle mobile menu

Omfattende beslag av piratkopiert parfyme, kosmetikk, shampo og bleier i stor tollaksjon

Våren 2019 ble det gjennomført en storstilt tollaksjon i flere asiatiske og europeiske land. Norge deltok også i aksjonen, som resulterte i beslag av flere millioner piratkopierte varer.
toll_endringer_tolloven_1000.jpg
Tollere sjekker innhold i eske (illustrasjonsbilde). Foto: Toll

Aksjonen, med kodenavn «Operation HYGIEA», ble ledet av OLAF (European Commission Anti-fraud Office), med bistand fra Europol. Innsatsen førte til beslag av rundt 200 000 piratkopierte kosmetikkprodukter, tannpasta og parfymer. I tillegg ble 120 000 tonn falske vaksemidler, shampoo og bleier beslaglagt.

Operasjonen rettet seg særlig mot alminnelige husholdningsprodukter som vi som forbrukere bruker til hverdags, men aksjonen ledet også til at over 4 millioner andre typer piratkopierte produkter ble tatt, som for eksempel batterier, sko, leker, tennisballer, barberhøvler og elektroniske produkter.

Tollmyndighetene i deltakerlandene foretok målrettet røntgenskanning av hundrevis av kontainere som ankom sjøveien, og en sikker kommunikajsonskanal var opprettet for å dele informasjon på tvers av Europa og Asia. Dette førte til at ekspertene kunne avdekke mistenkelig last og skille piratkopiene fra lovlig frakt.

Les mer om Operation HYGIEA:

Pressemelding på nettsiden til OLAF

Pressemelding på nettsiden til Europol