Toggle mobile menu

Danskene slår ned på både salg og transport av piratkopier av kjente møbelklassikere

En global transportvirksomhet har erkjent seg skyldig i medvirkning til krenkelse av opphavsretten, og har fått en bot på 50 000 danske kroner for å frakte og levere piratkopier av kjent dansk møbeldesign.
Transport av møbler
Foto: iStock

Å medvirke til salget av de piratkopierte møblene kostet dermed transportøren dyrt. Transportfirmaet fraktet og leverte møblene, som ble solgt til forbruke fra nettsiden Nlini.com, i tidsrommet fra 2014 til 2016.

I 2016 ble eieren av Nlini dømt til en lengere fengselsstraff for omfattende salg av de ulovlige kopimøblene, som blant annet var billige kopier av danske møbelklassikere av PH-lampen, Egget og Y-stolen.

Mellomleddenes ansvar for krenkelser av andres IPR rettigheter

Ved salg av varer på internett er det mange lovlige aktører som muliggjør transaksjonen, som for eksempel salgsplattformer som Amazon og E-bay, kortselskaper som Visa og Mastercard og transportører som for eksempel DHL eller PostNor.

Den omtalte bøteleggelsen av transportvirksomheten er den tredje av sitt slag i Danmark, og viser at også slike ellers lovlige aktører kan ha et ansvar for å ikke medvirke til krenkelser av opphavsrettigheter eller andre immaterielle rettigheter.

De aktuelle sakene er avgjort av det danske Bagmannspolitiet SØIK, og i samtlige tilfeller har det vært snakk om systematiske krenkelser, hvor transportøren har erkjent seg skyldig.