Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Beskytt rettighetene dine på Amazon, e-Bay og Facebook

Mange av de globale e-handelsaktørene har utviklet verktøy som gjør det mulig for rettighetshaverne av immaterielle rettigheter (IPR), som varemerke-, design-, patent-eller opphavsrettigheter, å rapportere og fjerne krenkende annonser for å beskytte deres merkevarer.
e-handel_illustrasjon1000.jpg
Nå er det enklere å stoppe annonsering og salg av piratkopierte produkter på nettet. Illustrasjonsbilde: iStock/hocus-focus

Den raske veksten i e-handel har gitt forbrukerne tilgang til alle mulige slags varer på nettet. Stadig flere nordmenn handler på nett, og mange gjør det via de store e-handelsplattformerne som Alibaba, Amazon, eBay og Facebook.

Det meste av handelen som foregår på disse plattformene er lovlig, men det foregår også salg av piratkopier her fordi salgskanalene misbrukes av de som selger og distribuerer forfalskede varer. Dette undergraver de lovlige virksomhetene, skader rettighetshaverne og kan være skadelig for forbrukerne.

Mange av de globale e-handelsbutikkene har derfor utviklet spesielle verktøy som gjør det mulig for rettighetshaverne å rapportere og fjerne annonser for falske produkter.

Hvordan virker disse verktøyene og hvor kan jeg finne dem?

Norge:
Her i Norge har FINN.no et eget varemerkeprogram. Finn.no godtar ikke salg av replika eller piratkopierte varer, og varemerkeinnehavere kan ta kontakt med Finn for å ta del i programmet.

For å bli en del av programmet inngår man en avtale med Finn.no. Gjennom programmet kan det blant annet foretas autosøk etter falske varer som krenker andres varemerker. Det er også mulig å fjerne annonser og stenge ute annonsører som gjentatte ganger bryter en varemerkeinnehavers rettigheter.

Les mer om varemerkeprogrammet på FINN.no

Internasjonalt:
Det engelske patentverket har utviklet en guide om hvordan IPR-verktøyene virker på de forskjellige store, internasjonale e-handelsplattformene, og hvordan du kan finne frem til dem.

Se guiden på nettsiden til det engelske patentverket