Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Svensk rapport viser hvordan piratkopiering er en trussel mot svensk industri og samfunn

En studie fra OECD går i dybden og viser konsekvensene av handel med piratkopierte varer i Sverige. Resultantene er alarmerende.
Svensk_rapport_illustrasjon1000.jpg
Illustrasjonsfoto: istock/Roland Magnusson

Totalt omsettes det piratkopier av svenske produkter til mer enn 28 milliarder svenske kroner årlig. Og svenske virksomheter taper 17 milliarder svenske kroner i året grunnet piratkopier. Dette utgjør 2,4% av det samlede salget for svenske bedrifter.

Lavere salg for lovlige svenske virksomheter resulterer også i tap av minst 7100 arbeidsplasser. Og piratkopiering fører til tap av skatter og avgifter til den svenske staten på nesten 7,5 milliarder svenske kroner.

Over halvparten av kosmetikken som selges i Sverige antas å være piratkopiert

For svenske varer som utsettes for piratkopiering er reservedeler til biler den støste kategorien, etterfulgt av maskiner og industriellt utstyr, husholdningselektronikk (som telefonladere og høretelefoner), klær, sko, leker, klokker og smykker.

Av all parfyme- og kosmetikk som selges i Sverige antas 55% å bestå av forfalskninger. Og så mye som 20% av alle resevredeler til bildeler beregnes også å være piratkopier. Med tanke på helse- og sikkerhetsrissiko er tallene høye.

De fleste piratkopiene kommer fra Kina og Hong Kong som små postforsendelser

Mer enn 40% av piratkopiene som ble beslaglagt av den svenske tolletaten kom via små postforsendelser. Tidligere undersøkelser fra EUIPO viser at bruken av små postforsendelser er en effektiv måte for forfalskere å begrense sjansene for at piratkopiene blir beslaglagt i tollen, samtidig som dette bildet gjenspeiler den kraftige veksten i e-handelen generelt.

Nesten 80% av piratkopiene som ankommer Sverige kommer fra Kina og Hong Kong, etterfulgt av Singapore og Tyrkia.

Du kan lese mer om studien på nettsiden til det svenske patentverket

Les rapporten: "Förfalskning och piratkopiering och den svenska ekonomin" (pdf)

 

Les mer om konsekvensene av piratkopiering i skjønnhetsbransjen på nettstedet Melk & Honning  

Sist oppdatert: 6. juni 2019