Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Risikerer man datavirus ved å strømme ulovlig?

EUs varemerkemyndighet (EUIPO) har sett på faren for å få skadelige programmer (malware) installert på datamaskinen hvis man besøker nettsteder som tilbyr piratkopierte filmer, TV serier, musikk, spill og liknende.

Malwareer en fellesbetegnelse for skadelige programmer som blir innstallert på datamaskinen din, uten at du har gitt tillatelse til det. Datavirus, trojanske hester etc. er eksempler på malware.

En ny studie fra EUs varemerkemyndighet (EUIPO) gir en oversikt over eksempler på uønskede programmer som typisk finnes på nettsteder som krenker opphavsrettigheter.

Hva brukerne av piratnettsteder risikerer

Resultatene viser at den typiske «foretningsmodellen» på piratnettsider er at malware eller annen uønsket software gjerne installeres på maskinen din, uten din tillatelse. Deretter brukes den for å få tilgang til passord, e-postadresser og personopplysninger. Disse opplysningene kan senere brukes til svindel og annet misbruk av din identitet på nett.

Programmene benytter seg av teknikker som villeder og manipulerer brukeren (såkalt sosial manipulasjon), som for eksempel tomme spillinstallasjoner eller tilsynelatende nyttig software, som gjerne lurer sluttbrukere til å oppgi følsomme opplysninger.

De fleste piratnettsider ligger i USA

Et annet interessant funn fra undersøkelsen er at de aller fleste nettstedene som krenker opphavsrettigheter ligger i USA.

Svært få servere er plassert i Europa, og .net og .com er de mest brukte toppdomenene som brukes for piratnettsteder. Dette skyldes sannsynligvis mindre strenge krav til identifikasjon av de som står bak nettstedet for disse toppdomenene.

Sist oppdatert: 5. oktober 2018