Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Ny rapport viser sammenheng mellom handelen med piratkopier og annen alvorlig kriminalitet

En ny rapport fra Europol og EUIPO ( EUs design- og varemerkemyndighet) viser med eksempler fra virkelige saker hvordan kriminelle grupper som står bak handelen med kopivarer også er involvert i andre former for alvorlig kriminalitet.
våpen.jpg
Kriminelle som står bak handelen med kopivarene bruker blant annet våpen til å true arbeidere, gjengmedlemmer eller konkurrenter. Foto: iStockphoto

Siden 2016 har Europol rullet opp en rekke slike saker, og disse er nå offentliggjort i rapporten IP Crime and its link to other serious crimes.

Ulovlig våpenbesittelse

I mange av etterforskningene beslaglegges både piratkopier og andre ulovlige produkter, herunder ulovlige våpen. Våpen konfiskeres ofte fra ulovlige fabrikker eller lagre kontrollert av kriminelle. De organiserte kriminelle som står bak handelen med kopivarene bruker blant annet våpnen til å true arbeidere, gjengmedlemmer eller konkurrenter.

Europol-rapporten nevner for eksempel aksjoner i Hellas og Portugal, der det i tillegg til salg av piratkopierte klær, vesker, sko og solbriller også ble avslørt en mengde ulovlige våpen.

Tvangsarbeid og menneskehandel

Tvangsarbeid og menneskehandel forekommer innenfor mange former for kriminalitet. Også innenfor den omfattende handelen med piratkopier utnyttes sårbar arbeidskraft. Europol avslører saker med linker til England, Ungarn, Portugal, Spania, Litauen og Belgia hvor personer har vært tvunget til å arbeide under usikre forhold og har vært utsatt for forskjellige former for fysisk og psykisk misbruk. I en konkret sak var en rekke arbeidere innkvartert fire meter under bakken i en bunker der det ble produsert falske sigaretter. De arbeidet under ekstremt farlige og giftige forhold uten at de fikk lov til å forlate området. I en annen sak var arbeiderne låst inne, og i en tredje sak, som dreide seg om produksjon av falske mobiltelefoner, var illegale arbeidere fra Kina innkvartert i et hus med svært dårlige boforhold der produksjonen foregikk.

Livsfarlige arbeidsforhold

Arbeidsforholdene underlagt organiserte kriminelle kan også ha fatale konsekvenser. Vold og drap er ikke kun relatert til andre former for kriminalitet, men også til handel med piratkopier. Europol-rapporten omtaler blant annet et tilfelle hvor to personer døde og 16 ble skadet som følge av brann i et lager som ble brukt til produksjon av piratkopierte sigaretter.

Les rapporten på nettsiden til Europol: IP Crime and its link to other serious crimes

 

 

Sist oppdatert: 18. juni 2020