Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Kraftig økning i antallet piratkopier som ankommer Europa

OECD og EUs varemerkemyndighet EUIPO har undersøkt trender i handelen med piratkopier. Studien viser at importen av piratkopier til EU økte med nesten to prosent fra 2013 til 2016. Nå er 6,8% av varene som ankommer Europa årlig piratkopier. I 2013 var tallet 5%.
Handel_piratkopier_trender2019.jpg
Illustasjonsbilde: iStock/thitivong

På verdensbasis utgjorde handelen med piratkopier 3,3% i 2016, mot 2,5% i 2013. Dette utgjør varer til en verdi av 460 milliarder Euro, som er en økning fra 338 milliarder Euro i 2013.

Piratkopiene har spredd seg til alle bransjer

Flere og flere bransjer berøres av piratkopiering, og så å si alle typer produkter forfalskes.

Piratkopiering gjelder alminnelige husholdningsprodukter som mat, legemidler, kosmetikk, leker, batterier og telefoner. I tillegg kopieres også såkalte «bussines to bussines» produkter, som reservedeler og kjemikalier som skal inkorporeres til ferdige sluttprodukter.

At piratkopiene har spred seg medfører en helse- og sikkerhetsmessig risiko for forbrukerne.

De som står bak handelen leter stadig etter nye muligheter for profitt

Studien peker også på at de som piratkopierer opererer dynamisk, og stadig utvider virksomheten til nye produkttyper. De siste trendene viser for eksempel at det den siste tiden er blitt populært å piratkopiere gitarer og bygningsmaterialer. Fenomenet er oppdaget av tolltjenestemenn i ulike land på omtrent samme tid, og illustrerer at utbredelsen av piratkopiene er et globalt fenomen.

Piratkopiene ankommer gjerne som små pakkeforsendelser bestilt på nett

Bruken av små postforsendelser som fraktmetode for å spre piratkopiene til Europeiske land fortsetter å øke. At vi kan bestille produkter på nettet er et eksempel på forbedrede globale handelsmuligheter, men utgjør også en mulighet for misbruk for kriminelle.

Kriminelle nettverk distribuerer i økende grad piratkopier i form av små postforsendelser. Ved å benytte denne fraktmetoden reduseres risikoen for å miste store partier i tollkontroll, samt sjansen for å bli oppdaget.

Å spre distribusjonen til småpakker gjør det vanskeligere for tollmyndighetene å sjekke og beslaglegge piratkopier, og er en utfordring for håndhevingsmyndighetene.

Kina og Hong Kong klart største opprinnelsesland for piratkopier

Tidligere studier har pekt på at ca. 80% av piratkopiene stammer fra Kina og Hong Kong. Dette studiet bekrefter at dette ikke er endret. Det trekkes imidlertid frem at det ikke lenger bare er vestlige varemerker som kopieres. Også kinesiske merkevarer, og merkevarer fra land som Singapore og Brazil blir i større grad enn tidligere piratkopiert.

Les studien fra OECD og EUIPO om trender og tendenser på piratkopieringsområdet i 2019

 

Sist oppdatert: 8. april 2019