Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

EU kommisjonens statistikk over beslaglagte piratkopier – 2017

I 2017 var matvarer den største kategorien av beslaglagte piratkopier ved EUs grenser. Matvarer sto for 24% av beslagene, etterfulgt av leker som utgjorde 11%. Generelt økte piratkopier som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko for forbrukerne med hele 9%, fra 34 % i 2016 til 43% i 2017.

Kina fremdeles hovedkilden for piratkopier

Kina er fremdeles opprinnelseslandet for den største andelen av piratkopier som ankommer Europa. Over 80% av piratkopiene stammer herfra. Men også andre land peker seg ut. Blant annet er Moldova store som leverandør av piratkopiert alkohol. Tyrkia er opprinnelsesland for mye piratkopierte klær og India står for en stor andel av falske medisiner.

En stor del av piratkopiene kommer til Europa som pakkepost

Så mye som 76% av de beslaglagte piratkopiene kom til Europa som pakkepost bestilt på nett. Dette er hovedsakelig varer som klær, sko, vesker og klokker. Den andre store transportkilden for piratkopier er at de ankommer Europa via sjøveien i store containerskip.

De fleste piratkopiene destrueres ved beslag

I 74% av sakene der tolletaten hadde beslaglagt piratkopier endte det med at varene ble destruert. Dette skjedde etter samtykke fra eieren av varene og rettighetshaveren til varemerket. Ti prosent av sakene gikk til retten.

24% av de beslaglagte varene ble frigitt, enten som følge av at rettighetshaver ikke fulgte opp saken (11%), eller som følge av at varene viste seg å være ekte (13%).

Her finner du EU kommisjonens statistikk over beslaglagte piratkopier 2017 (pdf)

 

 

Sist oppdatert: 8. april 2019