Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Toll med nasjonal klistremerke-kampanje

Tollvesenet har nettopp hatt en stor kampanje hvor de har limt dette uvanlige klistremerket på alle postpakker. Det er Tollvesenet og Patentstyret som har stilt spørsmålet «kjøpt ekte vare?» i en bred kampanje overfor norske forbrukere.
Velgekte_klistremerke3stk.png

Bakgrunnen var lanseringen av dette nettstedet velgekte.no. Målet har vært å få flest mulig, både bedrifter og privatpersoner, til å bli bevisst på hva piratkopier og varemerkeforfalskninger er, hvilken risiko slike varer innebærer, og hvordan du kan unngå dem.

Mer enn klokker og solbriller

Det finnes svært mange seriøse nettbutikker som selger ekte varer, men dessverre er også internett en ettertraktet markedsplass for piratkopier. Ikke bare for luksusklokker, solbriller og klær. Stadig flere typer varer og bransjer er berørt av problemet, og Tollvesenet opplever en jevn strøm av pakker som kommer inn til landet med alle typer piratkopier som folk har handlet på nettet. Mange av disse varene er farlige i bruk. Dette er en av grunnene til at Tollvesenet og Patentstyret ønsker å rette forbrukernes oppmerksomhet mot de negative konsekvensene ved slik handel. I flere dager har landets tollstasjoner påføre klistremerker på pakker som kommer inn til Norge, med oppfordring om å gå inn på velgekte.no og lese mer om hvorfor du skal unngå de falske varene.

Internasjonal organisert kriminalitet

Antall beslaglagte piratkopier og varemerkeforfalskninger som truer forbrukernes helse og sikkerhet øker, og tilknytningen mellom handel med piratvarer og organisert kriminalitet blir stadig bedre dokumentert. Piratkopiering er blitt et så alvorlig problem at EUROPOL nå løfter temaet opp på listen over Europas største kriminalitets-trusler, på linje med narkotika, hvitvasking og våpenhandel.

Det er altså ikke så uskyldig eller ufarlig som du kanskje tror, å bestille en uekte dunjakke, leketøy, sigaretter, kosmetikk, eller det som gir seg ut for å være alminnelige smertestillende medisiner - til en billig penge på nettet. Og spørsmålet «kjøpt ekte vare?» er dermed viktigere enn du tror.