Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Hva skjer når kopivarer stoppes i tollen?

Hvis du importerer kopivarer til Norge og disse blir stoppet i tollen, risikerer du både å miste varene og å bli straffeforfulgt. Falske varer som stoppes i tollen blir derfor som oftest destruert.
Kontroll hos Tolletaten
Foto: Tolletaten

Tolletaten jobber ikke bare med å avdekke smugling av alkohol, sigaretter og narkotika. Tollerne kontrollerer alle typer varer som går inn og ut av Norge. Dette betyr at tollerne i mange sammenhenger er de første til å møte piratkopierte varer når de kommer inn i landet. 

Tolletaten gjør en viktig jobb for å forhindre at farlige produkter kommer hjem til deg, og at merkevarer ikke blir utnyttet i kriminell virksomhet. Slik verner Tolletaten både samfunnet og varemerkeeier.

Når Tolletaten finner varer de mistenker er falske, blir disse holdt tilbake og rettighetshaver blir kontaktet.

Er det grunner til å beslaglegge varene, blir de som oftest destruert eller overlevert til den som er rettmessig eier av det originale varemerket. Hvis du importerer varer for videresalg, kan du risikere å bli straffeforfulgt. 

Etter at Tolletaten har gjort sine undersøkelser, og saken er avgjort, blir falske varer som oftest destruert. Tolletaten må av og til destruere flere containere med falske varer samtidig. Det finnes eksempler på kjente merkevarer som blir kopiert i et så stort omfang at de har måtte bygge egne resirkulerings- og destruksjonsanlegg. Med tanke på hva varene kan inneholde, er det også viktig at varene destrueres på en forsvarlig måte. 

Les mer på nettsiden til Tolletaten.

Tolletaten destruerer kopivarer
Tolleataten gjør en viktig jobb med å destruere kopivarer som kan være farlige. Foto: Tolletaten

Det er mange som mener at falske varer som stoppes i tollen bør doneres til veldedighet. Disse varene er imidlertid ikke forsvarlig fremstilt og kan være farlige. Mange mener også at det er uetisk at vanskeligstilte mennesker skal fungere som en dumpingplass for varer som ikke er ønsket i resten av samfunnet.

Les mer om piratkopierte varer og miljøutfordringer

 

Hjelp Tolletaten med å stoppe piratkopier

Hvis du har rettigheter til et produkt som blir piratkopiert kan du inngå et samarbeid med tollmyndighetene. På denne måten kan Tolletaten bli mer effektive til å avdekke piratkopier av nettopp ditt produkt.

Les mer om rettighetshaveres samarbeid med norske tollmyndigheter.

Les mer om rettighetshaveres samarbeid med tollmyndighetene i EU.

Sist oppdatert: 8. juli 2021