Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Piratkopierte ansiktsmasker for sykehusansatte oppdaget i Norge

Smittevernutstyr som skal beskytte helsearbeidere mot koronaviruset er etterspurt over hele verden. Det er derfor en utfordring for sykehusene i Norge og i mange andre land å skaffe tilstrekkelige lagre av ansiktsmasker til en langvarig pandemi, slik verden nå står overfor. Myndighetene må i tillegg være på vakt mot piratkopierte og potensielt farlige masker, som ikke gir den beskyttelsen de skal.
Ansiktsmaske_piratkopi1000.jpg
Smittevernmasker. De ekte fra 3M øverst, de falske nederst. Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

NRK Toms og Finnmark omtaler saken der Universitetssykehuset Nord-Norge kom i skade for å dele ut vernemasker som viste seg å være piratkopier. Les artikkelen på nrk.no

Maskene var piratkopier av kjent merkevare

De aktuelle maskene var støvmasker som var en gave til sykehuset fra virksomheten Store Norske gruvedrift på Svalbard. Maskene og emballasjen var merket med det kjente varemerket 3M. Firmaet 3M har undersøkt maskene og konkludert med at maskene ikke kommer fra dem.

De piratkopierte maskene holdt ikke gjeldende sikkerhetsstandarder

I dette tilfellet ble de piratkopierte ansiktsmaskene testet av Forsvarets forskningsinstitutt. Konklusjonen ble at de falske maskene ikke holdt tilstrekkelig kvalitet og standard. 150–200 ansatte på sykehuset måtte derfor testes for korona, og en av disse testet positivt for Covid-19.

Europol advarer mot piratkopiert smittevernutstyr i forbindelse med pandemien

Europol har registrert en markant økning i piratkopier i forbindelse med korona-utbruddet. De peker på at organiserte kriminelle har vært raske til å utnytte situasjonen ved å tilby piratkopierte smittevern-produkter som ansiktsmasker og antibac, samt legemidler som uriktig lover å virke mot korona.

Produktene florere på nettet og selges gjerne på falske nettsider.

Les mer om Europols advarsel mot piratkopier forbundet med covid-19 pandemien

Les mer om saken med de falske munnbindene på Sentralsykehuset i Nord Norge på NRK.no