Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Ni millioner piratkopierte piller beslaglagt

Politiet har avdekket og stoppet omfattende innførsel av piratkopierte beroligende piller i forbindelse med en internasjonal aksjon.
Boks med Rivotril piller. Foto.
Foto: Politiet

Ni millioner piratkopierte beroligende piller ble beslaglagt etter en felles internasjonal operasjon mellom norsk og ungarsk politi, med støtte fra Europol og Eurojust.

De falske pillene ble solgt rundt omkring i Europa, med Norge som en av hoveddestinasjonene.

Bakmennene for det kriminelle nettverket ble arrestert i Ungarn, etter en ransaking i mars 2021.

Fant underjordisk laboratorium

Piratkopier av legemiddelet Rivotril som inneholder det narkotiske stoffet klonazepam ble produsert i et underjordisk laboratorium. Over 250 kilo og 300 liter kjemikalier ble funnet i det illegale laboratoriumet.

Foto: Europol

Sosialt problem

Rivotril er et varemerke tilhørende Roche. Roche selger flere typer med forskjellige styrkegrad i Norge, etter resept fra lege. Legemiddelet inneholder det narkotiske virkestoffet klonazepam, og Rivotril som ikke er foreskrevet av lege regnes det som narkotika i Norge.

Politiet opplyser om at klonazepam er aggresjonsfremmende, gir nedsatt hukommelse og er svært avhengighetsskapende. Misbruk av stoffet sammen med andre rusmidler, som alkohol og opiater, forsterker giftigheten og kan føre til dødsfall. Virkningen av stoffet, og den økonomiske profitten aktørene i dette illegale markedet har, gjør slike tabletter til et sosialt problem.

Norsk politi advarer mot å bruke Rivotril som stammer fra glass inneholdende 100 tabletter med 2 mg. styrke med Batch med nr. E1048E1.

De forfalskede pillene så identiske ut som de lovlige legemidlene, men piratkopiene tilfredsstilte ikke gjeldende kvalitetskrav. 

Foto: Politiet

Les om etterforskningen i politiets pressemelding her

Les mer om saken på nettsiden til Europol