Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Nå blir det helt slutt på salg av kopier av designmøbler og designlamper fra Storbritannia til Norge

Har du kommet over nettsider med base i Storbritannia som selger billige kopier av særlig danske og italienske designmøbler? Fra 28. januar 2017 er denne virksomheten ulovlig.
designsofa_1000.jpg
Illustrasjonsbilde: kash76/iStock

På velgekte.no har vi tidligere omtalt lovendringene i Storbritannia, som tetter hullet for salg av billige møbelkopier av kjente designklassikere.

Nå er det definitivt slutt på salget. Fra og med den 28. januar 2017 er det ikke lenger lov til å selge replika og andre uautoriserte kopier av designmøbler eller andre gjenstander som er opphavsrettslig beskyttet fra Storbritannia.

Frem til nå har Storbritannia hatt et kortere opphavsrettslig vern for visse typer brukskunst enn andre land. Men nå er lovgivningen endret, og overgangsperioden som åpnet opp for at selgere av denne typen varer kunne tømme lagrene sine er over. Den engelske lovgivningen har dermed blitt i overenstemmelse med lovgivningen i de fleste andre europeiske land. Det vil si at opphavsrettslig beskyttede møbler har vern i 80 år etter opphavsmannens død.

Dømt til fengsel og erstatning for salg av designkopier i Sverige

På velgekte.no har vi tidligere omtalt en sak fra Stockholm i oktober i fjor, der to bakmenn som drev en britisk nettside kalt Designersrevolt i årevis solgt kopier av blant annet danske designmøbler- og lamper. I høst ble de to dømt til fengsel og må betale store summer i erstatning. Les mer om saken her.

Oppdatert informasjon om lovendringene i Storbritannia fra britiske myndigheter (pdf)