Undersøkelsen er levert av IPSOS. Den ser både på piratkopiering av fysiske varer, som klokker og sko, men også bruk av ulovlige strømme- og nedlastingstjenester. Les hele rapporten her (pdf).
Noen hovedfunn fra undersøkelsen:
- 14 prosent er usikre på om de har mottatt en falsk vare det siste året.
- 7 prosent vet at de helt sikkert har kjøpt en falsk vare.
- 34 prosent av kjøpene foregår på markedsplasser som Temu, Aliexpress, Amazon osv.
- 24 prosent har bevisst fått tilgang til innhold som musikk, film eller TV-serie fra ulovlige tjenester.
- 12 prosent har bevisst brukt ulovlige tjenester for å se sportssendinger, f.eks. fotballkamper.
Undersøkelsen viser at mange som kjøper piratkopierte varer gjør det for å spare penger. De fleste har kjøpt falske varer innen kategoriene klær, sko, solbriller og elektronikk. Dette er varekategorier hvor det flere ganger blitt funnet farlige og giftige stoffer. Det er blant annet funnet kvikksølv og ftalater i falske klær og joggesko.
Piratkopiert elektronikk er farlig fordi produsentene ikke følger de strenge kravene til sikkerhet som er pålagt av myndighetene. Dette kan føre til brann, eksplosjoner eller varer som ikke fungerer.
Her kan du lese mer om hvorfor du burde tenke deg om før du handler en ulovlig vare.
Ulovlig strømming og nedlasting
Vi vet fra før at 1 av 3 unge ikke bryr seg om de strømmer ulovlig. Samtidig er de fleste enige i at å bruke innhold fra ulovlige tjenester går utover jobbene til de som lager musikk, film og TV-sendinger.
Over 1 av 10 bruker sånne tjenester, som f.eks. IPTV, til å se på sportssendinger. Det er ulovlig å bruke disse tjenestene, enten det er for å se på en TV-serie eller en fotballkamp. Hvis man blir tatt her i Norge kan man både få bot og fengsel.
Pakken din kan bli stoppet i Tollen
Visste du at det er Tolletatens oppgave å kontrollere, tilbakeholde og ødelegge falske varer? Hvis du har kjøpt en piratkopi kan pakken stoppes i tollen, enten den kommer i posten eller er i kofferten din. Les mer om det her.