Slik avslører du en piratkopi
Seks spørsmål du kan stille før du handler på nett, og fem spørsmål for deg som har den fysiske varen.
Kjøp av piratkopierte varer blir av mange sett på som mindre alvorlig, men konsekvensene kan strekke seg langt ut over hva man umiddelbart får øye på, både for enkeltpersoner og for samfunnet. Her er 7 gode grunner til å unngå piratkopier.
Falske varer er som regel av langt dårligere kvalitet enn originalproduktene. De som kopierer bruker vanligvis langt billigere og dårligere materialer enn originalprodusenten.
Dette gjør at du i mange tilfeller vil måtte erstatte ditt billigkjøp fordi varen ikke stod til forventningene: «Buy fake - Buy twice!»
Piratkopierte produkter og medisiner utgjør en alvorlig risiko for din helse og sikkerhet. Piratkopierte varer kan være helseskadelige eller farlige fordi de er utenfor myndighetenes kontroll og sikkerhetsrutiner.
De som kopierer risikerer ikke å blir stilt til ansvar for sine produkter slik som de legale produsentene gjør. For de som kopierer andres varer er det kun profitten som teller. De behøver ikke tenke på sitt renommé og varens kvalitet overfor forbrukerne, og kan bruke billige og potensielt helseskadelige stoffer i sine falske produkter.
Det er blant annet funnet piratkopierte klær og joggesko med skadelige og ulovlige mengder av giftige stoffer, som kvikksølv og ftalater. I kosmetikk er det funnet rotteavføring og arsenikk. Piratkopierte medisiner kan også inneholde mye skummelt. Det er for eksempel funnet innhold av virkestoff som er tatt av markedet på grunn av alvorlige bivirkninger eller fordi det er oppdaget at de er kreftfremkallende. Sikkerhetsmerker og godkjennelser slik som CE-merket kan også være forfalsket. Leker, verktøy, bildeler, flydeler og elektronikk er varer som kan være spesielt farlige hvis de er falske.
Piratkopiering er en økende aktivitet for alvorlig organisert kriminalitet. Salg av piratkopierte varer finansierer andre alvorlige illegale aktiviteter, som menneskehandel, narkotika, hvitvasking og ulovlig våpenhandel, viser rapporter fra Europol.
Lavere strafferammer i forhold til mange andre områder som styres av kriminelle, større toleranse i befolkningen og høy fortjeneste er noen av grunnene som gjør at piratkopiering i stadig økende grad tiltrekker seg organisert kriminalitet.
Fordi piratkopierte varer er utenfor den alminnelige myndighetskontrollen kan produksjonen av slike varer by på store miljøutfordringer. Det er en stor risiko for at produsentene av piratkopierte varer slipper ut og håndterer skadelige giftstoffer, kjemikalier og ukjente stoffer i miljøet, i strid med prosedyrer og regelverk som skal sikre forsvarlig håndtering.
Enorme mengder piratkopierte varer destrueres hvert år, som solbriller, vesker, sko, medisiner, elektronikk, batterier, plantevernmidler, solbriller, vesker og sko, Graden av giftstoffer og usikkerhet knyttet til sammensetningen av kjemikalier i mange av de ulovlige produktene, særlig i elektronikk, gjør resirkulering vanskelig og kostbart.
Visste du for eksempel at så mye som ca. 10% av alle sprøytemidler til landbruket i Europa er piratkopiert? Sprøytemidler er underlagt noen av de aller strengeste produktreguleringene i verden i dag, og kan bare bli solgt og brukt i Europa hvis produktene beviselig er trygge og autoriserte. Piratkopierte sprøytemidler utgjør en betydelig risiko både for miljø og helse. Farlige piratkopierte sprøytemidler kan tas opp i maten og skade forbrukere, og ødelegge både grunnvann og jordsmonn.
Det står stadig om store, kjente virksomheter i mediene, som utnytter billig arbeidskraft i fattige utviklingsland, og som tilbyr elendige arbeidsvilkår for arbeiderne. Men slike virksomheter er tross alt underlagt en viss form for myndighetskontroll og minstekrav.
Fordi piratkopier ofte produseres ulovlig i den svarte økonomien, er det ikke noen form for kontroll eller regulering av arbeidsforholdene der piratkopiene lages. Dette setter arbeiderne i disse fabrikkene eller produksjonslokalene i en svært sårbar situasjon, der faren for utnyttelse og uverdige arbeidsforhold er enda større enn ellers.
I en konkret sak avdekket av Europol var en rekke arbeidere innkvartert fire meter under bakken i en bunker der det ble produsert falske sigaretter. De arbeidet under ekstremt farlige og giftige forhold uten at de fikk lov til å forlate området.
Elsker du å se på TV-serier? Følge sportsarrangementer på TV? Drømmer du om en jobb innenfor film, musikk eller foto? Kreative bransjer er helt avhengige av at vi som forbrukere er villige til å betale for de opplevelsene som skapes. Hvis du bruker IPTV eller strømmer musikk, film eller idrett ulovlig, trues livsgrunnlaget til de som lager musikken, filmene og idretten du liker å få med deg. Det gjør det også dyrere for alle som velger å betale for disse tjenestene.
Det er ikke bare de store filmstjernene som skal leve av inntektene til en filmproduksjon, det er alle som har jobbet på filmsettet; også kamerafolket, kostymedesignerne, sminkørene, lydteknikerne, de som jobber med administrasjon og de som har levert maten skal ha sine inntekter. Også breddeidretten og fotballtrenere i 3. divisjon rammes av ulovlig strømming og IPTV.
Piratvirksomhet koster næringslivet enorme tapte inntekter, som igjen medfører at samfunnet mister store skatte- og avgiftsinntekter. De legitime virksomhetene blir utsatt for urettferdig konkurranse fra virksomheter som stjeler andres ideer, og derfor ikke behøver å bruke ressurser på utvikling. På denne måten står jobbene til de som arbeider for de ekte merkevarene i fare.
De illegale produsentene betaler heller ikke skatter eller avgifter, så du og andre samfunnsborgere må betale mer for å veie opp for tapet samfunnet lider.
Politiet i Kina har avdekket produksjon og salg av enorme mengder med piratkopierte sanitetsbind. Millioner av bind har blitt produsert i skitne og uhygieniske produksjonslokaler.
Kinesiske myndigheter advarer mot kjøp av disse bindene, og sier at de kan føre til alvorlig helserisiko.
Seks spørsmål du kan stille før du handler på nett, og fem spørsmål for deg som har den fysiske varen.
Se de vanligste spørsmålene om piratkopiering og varemerke-forfalskning – og les svarene.
Hva er forskjellen på en piratkopi og en produktetterlikning, også kalt dupes?
Du har kanskje lagt merke til at mobiltelefonen, kaffemaskinen eller barnas leker er merket med CE? Her får du vite mer om hva det betyr!
Hvis du har mistanke om salg eller import av falske varer kan du sende inn tips til Tolletaten.
Du kan tipse anonymt. Tolletaten har taushetsplikt og behandler alle henvendelser konfidensielt.