Hvorfor tilbakeholder Tolletaten falske varer?
Å kjøpe falske varer kan fremstå harmløst, men det er flere grunner enn hensynet til rettighetshaver som gjør det viktig å stanse slike varer. Lær mer om grunnene.
Har du fått en henvendelse fra noen som mener at du har kopiert deres produkt, vare eller tjeneste? Her kommer noen tips om hva du bør gjøre.
Piratkopier forsøker å fremstå som originale produkter; de gir seg gjerne ut for å ha en kommersiell opprinnelse som de ikke har tilknytning til.
Vi snakker om produktetterlikning når det er to "ekte" produkter fra to ulike produsenter, der den ene har etterliknet den andre. Formen på en kjent designvase etterliknes av et billigmerke, eller fasong og materialbruk på en populær lommelykt etterliknes av en konkurrent, men med konkurrentens eget varemerke.
Ved produktetterlikning legger man seg nært opptil et produkt som noen andre allerede har laget, men gir seg ikke ut for å ha den samme opprinnelsen som originalvaren.
Parallellimport innebærer at ekte varer importeres til Norge utenom varemerkeinnehaverens egne distribusjonskanaler. Dette skiller seg fra piratkopiering, siden det er snakk om originale produkter. Parallellimport er som hovedregel lovlig innenfor EU/EØS-området på grunn av prinsippet om konsumering. Når en vare først er solgt frivillig i dette området, mister varemerkeinnehaveren kontrollen over videre bruk av varemerket på produktet.
Ved markedsføring og videresalg må parallellimportøren være forsiktig med hvordan varemerket brukes for å unngå å skade merkets omdømme. Bruken av varemerket skal ikke overstige det som er nødvendig for å selge produktet, og varemerkeinnehaveren kan motsette seg bruken dersom det skader merkets rennommé. Ompakking av varer er tillatt kun hvis det er nødvendig for å få tilgang til markedet, og må utføres på en måte som ikke skader varemerkets image.
Midlertidig forføyning er et rettslig virkemiddel som gir en rask og foreløpig løsning på en konflikt inntil en full domstolsbehandling kan gjennomføres.
Et eksempel på når midlertidig forføyning brukes i forbindelse med piratkopierte varer, er hvis en eier av et varemerke eller andre immaterielle rettigheter får beskjed fra tollmyndigheten om at det har kommet inn et parti med varer som mistenkes å være piratkopierte. Da kan eieren av det ekte varemerke/rettigheten be om midlertidig forføyning fra retten.
Retten kan da gi tillatelse til at de mistenkelige varene ikke utleveres til den som har bestilt disse, før eieren av varemerket får undersøkt om det virkelig dreier seg om piratkopierte varer. Hvis eieren av varemerket ikke hadde kunnet få midlertidig forføyning fra retten, hadde tollmyndighetene måtte levere ut varene til bestilleren.
Den som ønsker midlertidig forføyning må be om dette fra retten. Det må sannsynliggjøres overfor retten at det foreligger et krav og at det er en viss sannsynlighet for at man senere vil vinne frem i saken.
Piratkopiering er ikke en uskyldig form for kriminalitet uten ofre. Piratkopier skader merkevarenes omdømme, og forbrukerne kan miste tilliten til de ekte produktenes kvalitet. Avhengig av hvordan produktene produseres kan de skade forbrukernes helse og sikkerhet.
Å kjøpe falske varer kan fremstå harmløst, men det er flere grunner enn hensynet til rettighetshaver som gjør det viktig å stanse slike varer. Lær mer om grunnene.
Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler.
Hva er forskjellen på en piratkopi og en produktetterlikning, også kalt dupes? Her forklarer vi deg forskjellen.
Se de vanligste spørsmålene om piratkopiering og varemerkeforfalskning – og les svarene.