Ofte kopierte varer
Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler.
Fakes, falske varer, ulovlige kopier, dupes, replika eller knockoffs. Det brukes mange ord for å beskrive det vi kaller piratkopier, og det kan være vanskelig å vite hva som faktisk går under begrepet.
Kort sagt er piratkopi en ulovlig kopi. Det presise svaret kan høres langt ut:
En ulovlig kopi er systematisk og bevisst forfalskning, kopiering eller uautorisert produksjon av et produkt eller digitalt innhold.
På engelsk skilles det mellom "counterfeiting", som refererer til ulovlig etterligning av produkter og varemerker, og "piracy", som brukes om ulovlig digital nedlasting.
På norsk er ordet “counterfeiting” offisielt oversatt til varemerkeforfalskning og “piracy” til piratkopiering. Disse to skiller seg fra hverandre. Vi bruker piratkopiering som et samlebegrep på Velgekte.no.
Piratkopiering omfatter ofte digital strømming, nedlasting og distribusjon av beskyttet materiale uten tillatelse. Det er også ulovlig å legge til rette for at slikt materiale gjøres tilgjengelig i stort omfang.
Varemerkeforfalskning betyr at det produseres en bevisst og slavisk ulovlig etterlikning av et varemerke eller et produkt som andre har immaterielle rettigheter til, med den hensikt at forbrukerne skal tro at produktet stammer fra den originale produsenten.
Produktetterligninger og parallellimport faller utenfor det man legger i uttrykkene piratkopiering og varemerkeforfalskning.
13 % sier at de har kjøpt fake bevisst, og tallet stiger til 26% i aldersgruppa 15 - 24 år?
Tidligere var det særlig luksusvarer som vesker, solbriller og klokker som ble piratkopiert. De siste årene har fenomenet spredd seg og produsentene av piratkopier har blitt svært profesjonelle og har en klar sammenheng med alvorlig organisert kriminalitet.
Produktene produseres uten noen form for kvalitetssikring og kun med rask, ulovlig profitt for øyet.
I Norge er det ulovlig for både privatpersoner og virksomheter å innføre piratkopier til Norge som et ledd i næringsvirksomhet. Hvis du gjør det, risikerer du både fengselsstraff, bøter og erstatningsansvar.
Ja, det er mange grunner til å unngå falske varer. De kan mangle nødvendig kvalitetssikring og være helsefarlige. I tillegg støtter kjøp av slike varer ofte organisert kriminalitet.
Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler.
Kjøp av piratkopierte varer blir av mange sett på som mindre alvorlig, men konsekvensene kan strekke seg langt ut over hva man umiddelbart får øye på, både for enkeltpersoner og for samfunnet.
Innovasjon krever ressurser og vilje til å ta risiko. For å hindre at noen kopierer produktet ditt, må du sørge for at du har enerett til det du har skapt. Les mer om hvordan du kan unngå å bli piratkopiert.
Det finnes svært mange seriøse nettbutikker som selger ekte varer, men dessverre er også nettet en ettertraktet markedsplass for piratkopierte varer. Her noen tips til hvordan du kan unngå piratkopierte varer på internett.