Toggle mobile menu

Tolletaten med klistremerker på julepakker

Store mengder piratkopier fra useriøse nettbutikker går ut til norske forbrukere hver dag. Tolletaten og Patentstyret går nå sammen om en aksjon for å advare forbrukerne mot butikker som selger piratkopier av alt fra leker og klær til kosmetikk og elektronikk.
KlistremerkeJUL2017x3.jpg

Useriøse nettbutikker

Nær halvparten av norske forbrukere kommer til å handle julegaver på nett. Tall fra Virke og Respons Analyse viser at utenlandske nettbutikker er den raskest økende salgskanalen. Dessverre selger mange av dem piratkopier av kjente merkevarer, selv om nettsidene ser både profesjonelle og seriøse ut. Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er fremstilt uten kontroll og godkjenning og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav.

Helse- og sikkerhetsrisiko

Myndighetene ønsker å øke bevisstheten om at varene kan være skadelig for helsen, at de kan innebære en sikkerhetsrisiko eller bare være ren svindel. Derfor vil tusenvis av postpakker i dagene frem mot jul få et klistremerke på seg med informasjon om hva det kan bety å kjøpe en piratkopi.

NB: Pakkene som får en slik klistremerke er ikke utvalgt på grunnlag av mistanke til innhold eller avsender.  

— Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Organisert kriminalitet

Hun legger til at mange blir overrasket når de høre hvilke krefter som står bak største delen av handelen med piratkopier.

— Europol og ulike FN organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling.

Bengston er ansvarlig for velgekte.no, myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

Få tips om hvordan du kan unngår piratkopier når du handler julegaver på nett

velgekte_ikon_nisselue_gronn.png

Disse står bak klistremerke kampanjen:

  • Tolletaten og Patentstyret
  • Velgekte.no er myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalsking