Toggle mobile menu

Tolletaten har beslaglagt flere tusen liter piratkopiert sprit

Over 5000 liter piratkopiert vodka ble avdekket i Norge under en stor internasjonal aksjon, der Tolletaten og politiet deltok. Den beslaglagte vodkaen var kopier av to forskjellige kjente merkevarer.
Nærbilde av vodkaflaske med strekkode
Ved hjelp av fotografier av beslaglagte varer ble det avdekket at flere av beslagene var kopier av kjente varemerker. Foto: Tolletaten

Den årlige aksjonen setter søkelyset på matkriminalitet og ledes av Interpol og Europol.

Kan være helseskadelig

Produktene var produsert for salg i det norske markedet, men er ikke ekte vare. I en pressemelding uttaler Tolletaten at det er viktig for dem å bidra i denne aksjonen og belyse at det er stor sannsynlighet for at du kan kjøpe varer som ikke inneholder den standarden de utgir seg for å være.

 – I verste fall kan dette være helsesakdelig eller dødelig, sier seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Kontroll- og regelverkseksjonen i Tolldirektoratet.

Innholdet kan være farlig, og Tolletaten kjenner til saker fra blant annet England og Tsjekkia der folk har omkommet av å drikke falsk sprit.

Tolletaten ønsker oppmerksomhet rundt smuglersprit

Mange kjøper billig smulglersprit uten å tenke på hva slike varer inneholder. Tolletaten ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det er stor sannsynlighet for at smuglersprit er piratkopiert, og at man dermed ikke vet hva flaskene inneholder.

Piratkopiert krydder, frokostblandinger og mat til kjæledyr beslaglagt internasjonalt

83 land delttok i den omfattende internasjonale aksjonen. Til sammen ble 12 000 tonn piratkopiert mat og drikke beslaglagt. Det ble avdekket 19 organiserte kriminelle grupper som stod bak handelen med piratkopiene, og 406 personer er arrstert.

Blant beslagene fra andre land trekkes særlig frem piratkopiert krydder, sauser, frokostblandinger, mat til kjæledyr samt kaffe og te.

Les pressemeldingen fra Tolletaten om beslaget av falsk sprit på toll.no

Les pressemeldingen fra Europol om Opersasjon Opson 2020 på europol.no