Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Store mengder piratkopierte mat og drikkevarer beslaglagt også i 2017

EUROPOL har hvert år siden 2011 koordinert en internasjonal tollaksjon kalt Operasjon Opson, der målet er å avdekke handel med piratkopierte matvarer. Årets aksjon, Opson VI, bekrefter at man står ovenfor en omfattende og alvorlig trussel med piratkopiert mat og drikke.
toll_grensekontroll_bil1000.jpg
Illustrasjonsfoto: Toll

Under årets aksjon ble 13 millioner enheter med potensielt farlig mat og drikke beslaglagt.

De falske produktene omfatter alt fra alminnelige hverdagsprodukter som mineralvann, olivenolje og buljongterninger, til mer luksuriøse matvareprodukter som kaviar.

I Frankrike fant man for eksempel 179 000 piratkopierte buljongterninger, som var rene kopiprodukter av buljongterninger fra velkjente varemerker.

Piratkopierte mineralvannsflasker i Italia og Norge

I Italia avdekket politiet 32 000 flasker med piratkopiert mineralvann under Operasjon Opson VI. Både fasongen på flasken og merkelappene var identiske med de ekte produktene. Tappingen av vannet hadde skjedd uten at myndighetskravene til hygieniske og sterile forhold var oppfylt.

Også i Norge har Tolletaten avdekket piratkopierte mineralvannsflasker. I slutten av 2016 fant Tolletaten 3300 enheter med drikkevareemballasje i en varebil sammen med andre smuglervarer. Emballasjen tilhørte ikke den norske mineralvannprodusenten.

I ettertid ble det dokumentert at en fabrikk i Øst-Europa hadde produsert 100.000 piratkopier av drikkeemballasjen. Emballasjen er beregnet på det norske markedet, og det fryktes at emballasjen kan være fylt med et jukseprodukt og har blitt plassert i norske butikkhyller.

Fake vin

I Italia ble det også avdekket omfattende produksjon og distribusjon av piratkopiert vin. Vinen ble solgt som en kjent vin, men var egentlig en billig lavkvalitetsvin tilsatt ren alkohol. Vinen ble solgt både i Italia og til utlandet.

Foto: EUROPOL

Her kan du lese mer om Operasjon Opson VI, der Norge også deltok