Toggle mobile menu

Piratkopierte kollisjonsputer solgt på eBay

Politiet i London advarer folk mot kjøp av sikkerhetsutstyr fra uautoriserte kilder på nett, etter at en mann nylig ble siktet for salg av falske kollisjonsputer (airbags) på eBay. Tester viser at piratkopiene ikke tilfredsstiller alminnelige sikkerhetskrav.
bil_krasjtest_1000.jpg
Piratkopiert sikkerhetsutstyr kan skape falsk trygghet. Foto: iStock/3alexd

Det var Honda Motor Europe som oppdaget at piratkopierte kollisjonsputer ble solgt på eBay. London politiets piratkopierings-enhet etterforsket saken, og siktet mannen som stod bak salget. Under ransakingen av mannens lokaler fant politiet falske kollisjonsputer fra mange kjente bilmerker. Salget hadde pågått i mange år, og mannen tok halvparten av prisen av hva man vanligvis betaler for ekte vare.

Honda foretok omfattende sikkerhetstester av de falske kollisjonsputene. Testene bekreftet at kollisjonsputene var piratkopier, og viste klart at piratkopiene ikke tilfredsstilte alminnelige sikkerhetskrav som lovlige produkter må leve opp til.

Politiet identifiserte 680 kunder som hadde kjøpt de falske kollisjonsputene, og disse har blitt varslet om at kollisjonsputene er piratkopier som kan utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko. eBay har blitt kontaktet, og mannens brukerkonto for salg har blitt slettet.

Også i Norge har Tollvesenet beslaglagt piratkopiert sikkerhetsutstyr til montering i bil.

Londonpolitiet advarer folk mot kjøp av sikkerhetsutstyr fra uautoriserte kilder på nett. En god handel bør ikke gå foran sikkerhet, og er du i tvil om produktet er ekte eller ikke, så la vær å kjøpe produktet.

Les mer om saken på nettsiden til London-politiet (PIPCU)