Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Interpol og Europol advarer mot piratkopierte covid-19 vaksiner

Flere vaksiner mot covid-19 nærmer seg godkjenning og distribusjon i Norge og i de andre europeiske landene. I den forbindelse går både Interpol og Europol ut og advarer mot at organiserte kriminelle er i ferd med å utnytte situasjonen ved å tilby piratkopierte vaksiner, både fysisk og på nett.
Covid-19_vaksine_illustrasjon1000.jpg

Piratkopierte vaksiner allerede avdekket

Europol advarte allerede i april i år om at kommende vaksiner mot covid-19 ville være attraktive for kriminelle nettverk å forfalske. Nå er dette bekreftet ved at det er avdekket piratkopier av aktuelle vaksiner.

Viktig å sikre forsyningskjedene

Det vil være viktig å sikre forsyningskjedene og identifisere ulovlige nettsteder som selger falske produkter.

«Mens nasjonale myndigheter forbereder utrullig av vaksinasjoner planlegger organiserte kriminelle å infiltrere forsyningskjedene», uttaler Jürgen Stock, Generalsekretær i Interpol.

Strammet inn verifikasjonssystemet for reseptbelagte legemiddler i 2016

Vaksiner er reseptbelagte legemidler. For å hindre at piratkopierte legemidler når ut til pasienter, ble det innført skjerpede krav i 2016. Reseptbelagte legemidler skal 2D-merkes og kontrolleres før produktet når befolkningen. Dette gjelder både i Norge og i resten av de europeiske landene.

Les advarselen fra Interpol

Les advarselen fra Eurpol

Du kan også lese mer om de felleseuropeiske tiltakene for å hindre piratkopier i forsyningskredene på nettsiden til Statens legemiddelverk