Toggle mobile menu

Flyplass-aksjon mot piratkopier

Nordmenn flest forbinder piratkopierte produkter kun med luksusvarer som vesker, solbriller og klokker. Ferierende på vei til utlandet får en annen beskjed når de kommer til Moss lufthavn Rygge idag. Der får de nemlig se og høre hvordan fenomenet har spredd seg til alle vareslag. Medisiner, leker, solkremer, mat og drikke – alt blir nå piratkopiert av useriøse produsenter.
flyplass_koffert.jpg

Et helse- og sikkerhetsproblem

Det er Toll og Patentstyret som står bak aksjonen som de håper vil utfordre vante forestillinger og gi mange ny innsikt: som at det er blitt vanskeligere å se forskjell på kopiert og ekte vare. Eller at piratkopier ikke lenger er noe man bare blir tilbudt i enkle salgsboder, av fortausselgere eller på utemarkeder, men på alle typer salgsarenaer. Hedvig Bengston i Patentstyret tror spesielt helse- og sikkerhetsaspektet vil få mange til å tenke nytt. - De fleste forstår at det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, eller hva lekene til et barn er laget av, sier hun. Og legger til at mange blir sjokkert når de får høre at til og med bilfelger og bremseklosser tilbys i farlige piratversjoner.

Organisert kriminalitet

For mange vil det også være nytt at de risikerer å støtte organisert kriminalitet ved å kjøpe piratkopier. Undersøkelser fra flere land dokumenterer tydelige forbindelser mellom kriminelle nettverk og produksjon av piratkopier. EUROPOL mener denne virksomheten er så samfunnsskadelig at de har løftet piratkopiering inn på listen over Europas største kriminalitetstrusler, på linje med narkotika, hvitvasking av penger og våpenhandel.

Nye tall i alarmerende rapport

En fersk studie av en halv million tollbeslag verden over, gir et dystert bilde av piratkopienes innvirkning på økonomi, helse og sikkerhet. Undersøkelsen som er levert av OECD og EUIPO viser at hele fem prosent av alle importvarer til Europa nå er piratkopier. Dette tilsvarer verdier for 789 milliarder kroner, og mange hundre tusen arbeidsplasser i lovlige virksomheter går tapt.

Norsk satsing mot piratene

Flyplass-aksjonen mot piratkopier er en del av norske myndigheters arbeid mot det økende problemet. Et samarbeidsnettverk av ulike myndigheter har opprettet nettsiden Velgekte.no som tar for seg ulike sider ved problematikken. Her gir de råd og tips både til forbrukere og bedrifter som er berørt av problemet.

Les mer: 5 grunner til å unngå piratkopier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde: Kaja von Hedenberg, Hedvig Bengston fra Patentstyret og
Tor Colka Evensen fra Toll på plass på Moss Lufthavn Rygge