Toggle mobile menu

Europol advarer spesielt mot piratkopier under Covid-19 pandemien

Europol har publisert en egen rapport om at piratkopiene florere under korona-epedemien. De trekker frem at organiserte kriminelle har vært ekstremt raske til å utnytte situasjonen, der hele verden blant annet etterspør verneutstyr til helsesektoren og andre produkter som er blitt mangelvarer globalt.
Rapport_Europol_covid_19_illustrasjon1000.jpg
Illustrasjonsbilde hentet fra Europols rapport om piratkopier under covid-19 pandemien.

Også i en mer generell Europol-rapport om hvordan Covid-19 vil påvirke alvorlig kriminalitet i Europa etter pandemien, pekes det særlig på piratkopiering. Lavere økonomisk vekst, mindre investeringer i lovlige virksomheter og mange arbeidsløse gjør samfunnet mer mottakelig for tilbud av falske varer. I tillegg forventes det at de store summene kriminelle tjener på handelen med korona-relaterte produkter nå vil invvesteres i handel med nye typer piratkopierte produkter når pandemien flater ut.

Profesjonelle metoder vanskliggjør etterforskning

Piratkopier som utnytter korona-situasjonen er blitt avdekket over hele Europa, og det brukes dokumentforfalsknigner for å tåkelegge opprinnelsen til produktene.

Bakmennene bak de falske produktene oppretter gjerne firmaer med svært kort levetid for å fasilitere handelen. Firmaene som står bak er også lokalisert i ulike land. Disse faktorene er en utfordring for håndhevingsmyndighetene som etterforsker sakene, og de samme selskapene dukker sjelden opp i forskjellige etterforskninger.

Det fremheves videre at piratkopiene tilbys via egne nettsteder, inkludert på sosiale medier. De falske produktene floerer også på the dark web.

Advarer mot at fremtidig korona-vaksine kan bli forfalsket i stort omfang

Europol avslutter rapporten med en advarsel om at dersom det kommer en vaksine mot covid-19 er det fare for at denne blir en ettertraktet vare å forfalske.

Europols rapport om piratkopier under Covid-19 pandemien finner du her

Europols rapport om hvordan Covid-19 vil påvirke alvorlig kriminalitet i Europa etter pandemien

Se også Europols samleside med lenke til saker som omhandler covid-19