Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Piratkopierte sprøytemidler i europeiske landbruksprodukter

Mye av frukten og grønnsakene vi nordmenn spiser er importert fra andre europeiske land. Jordbær fra Belgia, appelsiner og sitroner fra Spania, tysk asparges og italienske gulrøtter. Men visste du at Europa har et kjempeproblem med piratkopierte sprøytemidler?
sproytemidler1000.jpg
Foto: iStock

En ny undersøkelse som blir publisert av EU i dag viser at lovlige plantevernmidler blir piratkopiert og brukt i produkter som kan havne på norske matbord. Studien viser at produsenter av lovlige plantevernmidler taper 12,8 % av omsetningen sin på grunn av piratkopierte sprøytemidler.

Mens lovlige sprøytemidler testes og må oppfylle en lang rekke myndighetskrav for å kunne tas i bruk, produseres piratkopiene utenfor enhver myndighetskontroll. Dermed vet ingen hva slags kjemikalier de falske sprøytemidlene inneholder. Konsekvensene for landbruksproduktene som dyrkes, jordsmonn, grunnvann og dyreliv kan være alvorlige.

- Dette viser hvor omfattende og alvorlig problemet med piratkopiering har blitt, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret. - De som er involvert i handel med piratkopier nøyer seg ikke lenger med falske t-skjorter og vesker, men ønsker å oppnå profitt også på produkter som kan forurense landbruksprodukter og være skadelig for helse og miljø, sier hun.

Med piratkopierte sprøytemidler mener man midler som med vilje er påført falske varemerker eller annen form for merking, som for eksempel misvisende angir hva middelet inneholder eller hvor det har sin opprinnelse.

Det er EUs varemerkemyndighet, EUIPO, som står bak undersøkelsen.
Les mer om undersøkelsen