Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Piratkopiert morsmelkerstatning solgt i store mengder

Spansk politi har arrestert fire personer for salg av piratkopiert morsmelkerstatning. De drev den ulovlige virksomheten fra en fabrikk i Girona, der åtte tonn melkepulver ble beslaglagt.
morsmelkerstatning960.jpg
Foto: iStock

Fabrikken ble avslørt i forbindelse med en EUROPOLs aksjon «Opson» mot falske matvarer, der omfattende organisert kriminalitet med mat og drikke ble avdekket i flere europeiske land.

Flere kjente merkevarer forfalsket

Kartongene som ble brukt til den falske morsmelkserstatningen ble trykket med flere kjente internasjonale varemerker, alt ettersom hvilke merker som var populære i landet morsmelkerstatningen skulle selges i.

Pulveret ble kjøpt på en polsk nettside til 1 euro per kilo, og det var opprettet leveringssted utenfor Barcelona. Den piratkopierte morsmelkerstatningen ble solgt i flere land, men mesteparten til Kina der foreldre har stor tiltro til vestlige merkevarer, som de mener er av høy kvalitet og er villige til å betale ekstra for.

Alvorlig risiko for babyers helse

Melkepulveret var i seg selv ikke direkte helseskadelig, men det inneholdt ikke nødvendige næringsstoffer og kunne også inneholde spor av allergifremkallende stoffer. Pulveret var heller ikke produsert i sterile lokaler, som tilfredsstilte standardene for hygiene og mattrygghet.

Se EUROPOLs video fra beslaget

Dagbladet har også skrevet en artikkel om denne saken: Ny matskandale rammer Europa: Lagde livsfarlig morsmelkerstatning