Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Hvorfor bør du velge ekte?

Vet du om solbrillene du har kjøpt gir deg god nok beskyttelse mot UV-stråling? Hva med solkremen? Er den trygg? Hvor lenge går det før det blir hull i det nye skjørtet, eller den bærbare høyttaleren slutter å virke?
velgektesommer2024.jpg

Det er mange fristelser og gode tilbud på nett og i butikker. Men det er viktig å passe på at man gjør en god handel. Piratkopier kan ligne på de ekte varene, men det er store forskjeller som ikke alltid er like lett å oppdage. Det er forskjeller i kvalitet, hvordan varene er laget, men også hvem som lager dem og under hvilke forhold.

Hva risikerer du?

Hva du risikerer som forbruker kommer naturlig nok an på hva slags falske varer du kjøper.

  • Elektronikk som ikke er kvalitetssikret kan være brannfarlig eller gi deg støt.
  • Kosmetikk, kremer og medisiner kan inneholde giftige stoffer, og ikke gi den effekten de er ment å gi. I verste fall kan disse giftstoffene gi allergiske reaksjoner, irritere eller skade huden eller være kreftfremkallende.
  • Klær og tekstiler kan også inneholde giftstoffer og være av dårlig kvalitet.

Les også artikkel på tv2.no: Fant kvikksølv, urin, rotteavføring og arsenikk i piratkopiert solkrem og kosmetikk

Du risikerer også å kaste bort penger. Falske varer kan bli stoppet i tollen, og ofte er kvaliteten på varene dårlig, slik at de ikke holder like lenge som de ekte varene. Du får så godt som aldri bytterett eller garanti på falske varer, så du kan ikke få pengene igjen på den måten.

Tollmyndighetene kan stanse og holde tilbake varer til privatpersoner. Les mer hos Tolletaten.

Et større samfunnsproblem

Salget av piratvarer er stort. Det europeiske politisamarbeidet Europol, anslår at rundt 2,5 prosent av all handel i verden er med falske varer. Dette utgjør rundt 461 milliarder amerikanske dollar.

Dette er penger som stort sett går til organiserte kriminelle. Arbeiderne som produserer varene får lite. Ofte blir de utnyttet, underbetalt og må jobbe under farlige forhold.

For de som kopierer andres varer er det pengene som teller. De behøver ikke tenke på varens kvalitet eller hvordan det lages. De kan bruke billige materialer og tilsetningsstoffer, noe som kan være helseskadelig for både deg som kjøper, men ikke minst arbeiderne som produserer varene.

Les også 8 grunner til å unngå falske varer.