Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Rapport om handel med piratkopiert mat

Siden 2011 har INTERPOL og Europol samarbeidet om å avdekke ulovlig handel med piratkopiert mat og drikke. Nå foreligger rapporten, som oppsummerer innsatsen og kartlegger resultatene av den siste aksjonen, kalt Opson V, der Norge var ett av deltakerlandene.

Siden oppstarten av Opson aksjonene i 2011 har det tilsammen blitt beslaglagt 31,302 tonn og 3,056,505 liter med piratkopierte mat- og drikkevarer. Ofte er varene av en slik kvalitet at de er direkte uegnet som menneskelig føde. Aksjonene har ført til omfattende etterforskninger av kriminelle nettverk på kryss av landegrenser og har ført til en rekke arrestasjoner.

Hva slags mat- og drikke ble funnet?

De høyeste beslagstallene er knyttet til vegetabilsk olje (herunder en stor andel olivenolje), eddik, salt, pepper, krydder og sauser. Frukt og grønnsaker og fiskeprodukter utgjør også en stor andel. Det ble beslaglagt piratkopiert alkohol (herunder vin, champagne, whisky, vodka) i hele 30 av de 75 landene som deltok i aksjonen, mens 7% av beslagene gjaldt ikke alkoholholdig drikke.

Senere etterforskning viste blant annet at piratkopiert whisky og vodka, som var ulovlige kopier av kjente spritmerker, ble solgt i nattklubber og barer i Hellas.

I Italia fant man hele 85 tonn med oliven som var farget med kobbersulfat. Stoffet gir olivenen en intens grønnfarge som gjør at de ser mer fristende ut for forbrukerne.

Beslag i Norge?

Norge deltok i aksjonen kalt Opson V, og ulike typer matvarer ble beslaglagt av Toll og undersøkt. Det ble imidlertid ikke avdekket uregelmessigheter her til lands under denne aksjonen. Dette betyr imidlertid ikke at problemet med piratkopierte matvarer ikke finnes i Norge.

Tolletaten har ved tidligere anledning funnet 3300 enheter med mat-emballasje i en varebil sammen med andre smuglervarer. Emballasjen tilhørte ikke matprodusenten.

I ettertid ble det dokumentert at en fabrikk i Øst-Europa hadde produsert 100.000 piratkopier av emballasjen. Emballasjen er beregnet på det norske markedet, og det fryktes at emballasjen kan være fylt med et jukseprodukt og har blitt plassert i butikkhyllene.

Les mer om den piratkopierte emballasjen på matindustrien.no og på aktuellsikkerhet.no.

Her finner du rapporten om aksjonen Opson V fra INTERPOL og Europol.

Sist oppdatert: 11. november 2016