Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Sportsutstyr piratkopieres i stort omfang

Alt fra ski og skøyter til seilbrett og jaktutstyr piratkopieres, viser en ny europeisk undersøkelse. De som driver piratvirksomhet skyr ingen midler, og selv utstyr som er avhengig av å leve opp til strenge sikkerhetskrav, som klatreutstyr og hjelmer, er utsatt for ulovlig kopiering.

En ny EU-studie viser at europeiske virksomheter som selger sportsutstyr på lovlig vis taper ca. 46 milliarder årlig grunnet piratkopiering. Dette tilsvarer ca. 6,5 % av sektorens årlige salg. Myndighetene taper bortimot 14 milliarder kroner i statlige inntekter, mens ca. 5.800 jobber går tapt.

Undersøkelsen er utført av EU-Observatoriet, som er et nettverk som har som formål å bekjempe inngrep i immaterielle rettigheter, og bidra til bevisstgjøring om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

Flere studier fra ulike bransjer

Dette er den tredje studien fra Observatoriet som tar for seg de negative konsekvensene piratkopiering har for næringslivet, forbrukere og samfunnet. De to tidligere studiene har tatt for seg kosmetikkbransjen og klær- og skobransjen. Dette studiet omfatter sportsutstyr, som ski, baller, tennisrackerter etc. Sportsklær er omfattet av det tidligere klesbransje-studiet.

Studiene tydeliggjør særlig de uheldige ringvirkningene piratkopiering har for lovlige virksomheter og næringslivets vekst i Europa.

I løpet av de neste 18 månedene vil det bli publisert studier om smykker, vesker, spill- og leker, legemidler, computere, bildeler, tobakk og alkohol.

Les studien fra EU-Observatoriet her:

Økonomiske konsekvenser ved inngrep i immaterielle rettigheter knyttet til sportsutstyr

Andre studier

EU-Observatoriet har tidligere utført to studier som, sammen med de ulike bransje-studiene, skal gi beslutningstakere og forbrukere et tydeligere og mer helhetlig bilde av konsekvensene ved piratkopiering.

Sist oppdatert: 17. september 2015