Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Tusenvis av nettbutikker selger piratkopier til alminnelige forbrukere

I en periode på to måneder, fra desember 2016 til januar 2017, er det avdekket at mer enn 27 000 nettbutikker i fire europeiske land tilbød og solgte piratkopier. Dette viser en fersk undersøkelse fra den europeiske design- og varemerkemyndigheten EUIPO.

Også i Norge florerer det med nettsider som selger piratkopier. Forbrukertilsynet mottar mange henvendelser fra folk som har kjøpt en piratkopi når de trodde de kjøpte ekte vare, ikke har fått varene sine fra falske nettbutikker eller har fått skadelig programvare på datamaskinen. De har derfor laget en liste over nettbutikker du bør holde deg unna.

Domenenavnsystemet misbrukes for å tiltrekke trafikk

Undersøkelsen fra EUIPO peker på en trend der 21 000 av de falske nettbutikkene har kjøpt opp og bruker domenenavn som tidligere har vært brukt av andre alminnelige aktører på nett. Domenenavnene kan ha tilhørt virksomheter, kjendiser, organisasjoner, nyhetsformidlere, kulturelle eller religiøse aktører, fanklubber eller «voksensider».

Domenenavnene kjøpes opp, men har sjelden noen sammenheng med typen piratkopier som selges der senere. Det viktige er at de har hatt høy klikkrate og dermed havner langt opp på søkesidene. På denne måten tiltrekker de falske nettbutikkene seg trafikk og får mange besøkende potensielle kunder.

Kan se ut som at tusenvis av frittstående nettbutikker har samme opphav

Et annet interessant funn som kommer frem i studiet er at det som tilsynelatende ser ut til å være tusenvis av nettbutikker uten noen spesiell forbindelse til hverandre, kan være drevet av noen få aktører som sprer piratkopier til europeiske forbrukere i enormt omfang.

Fenomenet oppdaget i Danmark men gjelder i de europeiske landene

Fenomenet ble først avdekket i Danmark i det første studiet fra EUIPO i 2016, som tar for seg hvilke forretningsmodeller som benyttes for salg av piratvarer online. I det nye dybdestudiet som nå er publisert har man undersøkt Sverige, Tyskland, Storbritannia og Spania. Hensikten var å se om fenomenet var utbredt utover Danmarks grenser.

Landene som ble plukket ut har på lik linje med Norge velutviklet netthandel som benyttes av en stor del av befolkningen

EUIPOs konklusjon er klar, også i de fire landene som nå er undersøkt er fenomenet svært utbredt. Sannsynligheten er dermed stor for at det samme gjelder i hele Europa, og også i Norge. I Norge viser tall fra SSB at hele 75% av befolkningen mellom 17 og 79 handlet på nett i 2016. Enkle søk på nettet etter billige merke joggesko bekrefter da også raskt at det er nok av tilbud om falske varer til norske nettshoppere, og dette bekymrer myndighetene.

«Store mengder med piratvarer når norske forbrukere hver eneste dag. Tendensen er at varene gjerne er bestilt på nett og sendes som små postforsendelser» sier seniorrådgiver i Patentstyret og prosjektleder for velgkete.no, Hedvig Bengston. «Dette bekymrer oss fordi det er snakk om varer som ingen kjenner opprinnelsen til. Derfor har man ingen kontroll på hva produktene inneholder eller om helt alminnelige krav til produktsikkerhet er fulgt. Bengston trekker frem at EUROPOL for eksempel har funnet 500 ganger tillatte verdier av kjemikalet formaldehyd i piratkopierte barneklær. Middelet er egentlig ment å gi en anti-skrukke effekt, men for høye verdier kan medføre irritasjoner av øyne og hud, forårsake pusteproblemer, astma og hudkreft, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Slike produkter ønsker vi jo ikke til barna våre, avslutter hun og oppfordrer alle til være på vakt og unngå de falske nettsidene».

Studiet fra EUIPO:

Research on Online Business Models Infringing Intellectual Property Rights - Phase 2: Suspected trade mark infringing e-shops utilising previously used domain names (PDF)

Oppsummering av studiet (på dansk):

Internetbutikker, som mistænkes for at krænke varemærker ved at bruge tidligere anvendte domænenavne (PDF)

 

Sist oppdatert: 9. februar 2018