Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Svarteliste over markedsplasser som notorisk selger piratkopier

EU- kommisjonen har utarbeidet en svarteliste over både fysiske markedsplasser og markedsplasser på nett, som selger piratkopier i stor skala utenfor Europa.

I november 2017 kom EU-kommisjonen med en pakke av tiltak for å styrke håndheving av immaterialrettigheter.

Utarbeidelsen av svartelisten er ett av disse tiltakene, og er ment å synliggjøre hvilke markedsplasser som er involvert i, tilrettelegger for eller på andre måter drar nytte av handel med piratvarer i stor skala. Det er også en liste over nettsteder som tilbyr ulovlig strømming av TV serier, film, musikk og liknende.

Listen kan bidra til å oppfordre eiere, lokalt politi og andre relevante myndigheter til å ta nødvendige grep for å redusere salget av piratkopier.

Listen er også ment å bidra til bevisstgjøring overfor forbrukere om miljøutfordringer og utfordringer knyttet til helse og sikkerhet forbundet med piratkopier, hvis de kjøper produkter fra markedsplassene på listen.

Svartelisten tar utgangspunkt i at en stor andel av handelen med piratkopier foregår på nett, og er utarbeidet på bakgrunn av involvering av ulike interessenter. Den er ikke ment å være uttømmende eller bevise brudd på lovgivning.

EU-kommisjonens svarteliste over markedsplasser involvert i handel med piratvarer finner du her (PDF)

 

 

Sist oppdatert: 11. desember 2018