Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Nytt studie avdekker at problemet med piratkopierte sprøytemidler i Europa er enormt

Mye av frukten og grønnsakene vi nordmenn spiser er importert fra andre europeiske land. Jordbær fra Belgia, appelsiner og sitroner fra Spania, tysk asparges og italienske gulrøtter. Men visste du at Europa har et stort problem med piratkopierte sprøytemidler?

I dag lanseres et nytt studie fra EUIPO (EU's varemerke- og designmyndighet) som viser at de lovlige produsentene av plantevernmidler i EU taper 12,8% av sin omsetning på grunn av piratkopierte sprøytemidler.

«Dette sier mye om hvor omfattende og alvorlig piratkopieringsproblemet har blitt», sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret. «Når selv sprøytemidler piratkopieres i stort omfang viser dette tydelig at de som er involvert i handel med piratkopier ikke lenger nøyer seg med salg av falske t-skjorter og vesker. Dette viser at for disse aktørene er det kun profitt som teller. Om farlige kjemikalier forurenser landbruksprodukter, mennesker, dyr og miljø bryr de seg ikke om».

Et annet studie fra FNs forskningsinstitutt mot kriminalitet (UNICRI) viser at i visse EU land er opptil 25% av sprøytemidlene som brukes i landbruket piratkopier, mens tallet er ca. 10% i de øvrige landene.

Piratkopierte sprøytemidler har en ting til felles; man vet ikke hva de inneholder

Mens lovlige sprøytemidler testes og må oppfylle en lang rekke strenge myndighetskrav for å kunne tas i bruk, er problemet med de falske sprøytemidlene at de produseres utenfor enhver myndighetskontroll. Ingen vet hva slags kjemikalier de falske sprøytemidlene faktisk inneholder. Dette kan ha svært alvorlige konsekvenser for menneskene som håndterer midlene, og selvfølgelig for landbruksproduktene som dyrkes, jordsmonn, grunnvann og dyreliv.

Med piratkopierte sprøytemidler mener man midler som med vilje er påført falske varemerker eller annen form for merking, som for eksempel misvisende angir hva middelet inneholder eller hvor det ha sin opprinnelse.

Beslagla 190 tonn med piratkopierte sprøytemidler

Da EUROPOL koordinerte en omfattende tollaksjon kalt «Operation Silver Axe» i flere europeiske land ble 190 tonn piratkopierte sprøytemidler beslaglagt i løpet av 12 dager. Beslagene ble gjort i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Slovenia, Spania og Nederland.

Sist oppdatert: 8. februar 2017