Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Nedgangen i piratkopiering av film, musikk og TV fortsetter

Ny rapport fra EU Observatoriet viser at når det fines lovlige alternativer minsker ulovlig strømming av digitalt innhold, som musikk, TV programmer og filmer. Rapporten sammenlikner tall i EU og Storbritannia i perioden fra 2017 til 2020.
stromming_1000.jpg
Illustrasjonsbilde: iStock/simpson33

Nedgang i ulovlig strømming – også under korona-pandemien

Hovedkonklusjonen i rapporten er at det har vært nedgang i piratkopiering for alle typer digitalt innhold i den aktuelle perioden.

Bortsett fra at man så en økning i ulovlig strømming av filmer i begynnelsen av pandemien, nærmere bestemt våren 2020, har nedgangen fortsatt etter det.

I 2018 viser rapporten en nedgang i besøk på illegale strømmetjenester for musikk, film og TV på 20% i 2018, og på 6% i 2019. I 2021 var nedgangen på 34%.

Av de tre kategoriene er det ulovlig strømming av TV innhold som er størst.

Tross nedgangen er piratkopiering av digitalt innhold fremdeles et alvorlig problem

Til tross for nedgangen er ulovlig strømming fortsatt et alvorlig problem for rettighetshaverne og for samfunnet.

I gjennomsnitt besøker europeere piratsider for film, TV eller musikk rett under seks ganger per måned. I våre naboland Sverige og Danmark ligger tallet over gjennomsnittet, på rundt åtte ganger per måned.

Ulovlig strømming medfører at skaperne av kreativt innhold får ikke betalt for bruken av verkene sine. I det lange løp kan dette redusere tilbudet av kulturelt innhold til forbrukere.

I en tid der korona-pandemien er en stor utfordring for kulturbransjen er dette et viktig perspektiv å være klar over.

Omtale av rapporten på EU Observatoriets nettsider finner du her

Les hele rapporten «Online Copyright Infringement in the European Union: Music, Films and TV (2017-2020), Trends and Drivers» (pdf)

Sist oppdatert: 20. desember 2021