Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Legemiddelindustrien taper store beløp på piratkopier

En ny rapport fra EU-Observatoriet anslår at den lovlige legemiddelbransjen taper omlag 95 milliarder norske kroner i inntekter årlig på grunn av piratkopierte legemidler på det europeiske markedet. Dette tilsvarer 4,4% av salget i bransjen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer et piratkopiert legemiddel som et legemiddel som bevisst er forfalsket og er merket med andres varemerker, for at brukeren skal tro at produktet stammer fra den lovlige kilden.

Falske legemidler – en betydelig fare for helse og sikkerhet

Piratkopierte legemidler inneholder ofte feil ingredienser, dårlige ingredienser, er uten aktive virkestoffer eller inneholder for mye eller for lite av det aktive virkestoffet. Disse legemidlene utgjør derfor en betydelig fare for folks helse og sikkerhet.

Enorme tap for bransjen betyr tapte arbeisplasser

Nå har EU-Observatoriet utført et studie som ser på hvor mye legemiddelindustrien i EU taper som følge av piratkopiering.

Det er anslått at den legitime bransjen taper omlag 95 milliarder norske kroner i inntekter årlig på grunn av forfalskede legemidler i det europeiske markedet. Dette tilsvarer 4,4% av salget i bransjen.

Det enorme inntektstapet medfører tap av 37.700 arbeidsplasser i de lovlige virksomhetene, fordi den farmasøytiske sektoren i EU ansetter færre folk enn de ville ha gjort uten piratkopiene i markedet.

Serie av bransjestudier

Rapporten inngår i en rekke av bransjestudier som har til hensikt å kartlegge omfanget av handel med kopivarer. Rapporten om piratkopierte legemidler er den niende i serien av studier.

Les rapporten her

Se alle rapportene som EU-observatoriet har publisert til nå på nettsiden til EUIPO

 

Sist oppdatert: 12. oktober 2016