Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Rapporter slår fast: Handel med falske smykker, klokker og vesker fører til store tap for samfunnet

To nye rapporter viser at den omfattende handelen med piratkopierte smykker, klokker, vesker og kofferter fører til store tap for samfunnet, både i form av tapte inntekter og arbeidsplasser.

 

I dag piratkopieres så å si alle typer produkter. Men mange forbinder piratkopiering med nettopp falske vesker og klokker. Denne typen merkevarer har en lang forhistorie med å bli forfalsket, og nordmenn flest er godt vant med å bli tilbudt piratkopierte luksusvesker og klokker både på ferie i utlandet og på nettet.

Nå har EU-Observatoriet mot inngrep i immaterialrettigheter utført to studier som viser hva samfunnet taper på handel med piratkopierte smykker, klokker, vesker og kofferter. Rapporten viser hvor omfattende handelen med denne type varer faktisk er.

De lovlige europeiske virksomhetene i disse bransjene går glipp av om lag 34 milliarder kroner i året grunnet piratkopiering. Dette tilsvarer tap av 27 000 arbeidsplasser i EU.

Handelen med piratkopierte smykker, klokker, vesker og kofferter fører også til store tap av inntekter for samfunnet, i form av tapte skatte- og avgiftsinntekter. Tap av slike inntekter beløper seg til over 10 milliarder kroner i året.

Rapportene inngår i en rekke av bransjestudier som har til hensikt å kartlegge omfanget av handel med kopivarer. Rapporten om smykker og klokker, og rapporten om vesker og kofferter, er den femte og sjette i serien av studier.

Se alle rapportene som EU-observatoriet har publisert til nå

Sist oppdatert: 17. februar 2016