Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Europeeres syn på immaterialrettigheter - Piratkopier forvirrer forbrukerne

Ekte eller uekte vare? Den økende utbredelsen av piratkopier har resultert i at 35 % av europeiske forbrukere er usikre på om produkter de har kjøpt er falske eller ekte. Dette kommer frem i en stor undersøkelse om europeiske forbrukeres holdninger til rettigheter rundt produkter og tjenester.

EUs varemerkemyndighet står bak undersøkelsen som er en oppdatering av et tidligere studie fra 2013. I oppdateringsstudien er over 26.000 personer intervjuet for å kartlegge holdninger til piratkopier, immaterielle rettigheter og ulovlig nedlasting av film og musikk.

Selv om 97 % av forbrukerne svarer at de syns det er viktig at oppfinnere, produsenter og kunstnere har rettigheter til det de lager, og får betalt for innsatsen, viser undersøkelsen avstand mellom liv og lære. Andelen som bevisst har kjøpt piratkopierte produkter har steget fra 4 % til 7 % siden forrige undersøkelse i 2013.

Spesielt yngre forbrukere i aldersgruppen 15 - 24 år ser ut til å akseptere piratkopier. Hele 41 % i denne aldersgruppen mener det er greit å kjøpe slike produkter hvis de syns originalen er dyr. Samlet andel forbrukere som har blitt lurt av piratkopier er også stigende, og er nå på 10 %.

De aller fleste, hele 83 %, foretrekker å bruke lovlige kilder ved nedlasting fra internett. Men undersøkelsen viser at stadig flere er usikre på om de besøker et lovlig eller ulovlig nettsted for å se film, høre musikk eller lydbok. 24 % av de spurte har vært usikre på dette. En av forklaringene kan være at ulovlige nettsider ser stadig mer proffe og brukervennlige ut.

Oppdatert undersøkelse om EU-borgeres syn på immaterielle rettigheter 2017 (pdf)

Tidligere undersøkelse om EU-borgeres syn på immaterielle rettigheter 2013 (pdf)

 

Sist oppdatert: 28. mars 2017