Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

EU-kommisjonens statistikk over beslaglagte piratkopier – 2018

I 2018 var sigaretter, leker og falsk emballasje de tre største kategoriene av beslaglagte piratkopier ved EUs grenser. Dette er en endring fra 2017 der matvarer var den største kategorien. Leker var den nest største kategorien også i 2017, men har økt med ca. 4% i 2018.

I 2018 ble ca. 3,8 millioner piratkopierte leker beslaglagt ved Eus grenser mens tallet for falske klokker var 91 271. Over 1 million parfymer og kosmetiske produkter ble beslaglagt. I tillegg til dette ble 1,5 millioner andre kropspleieprodukter som shampo og deodoranter, såper og tannbørster beslaglagt. Tallet var 630 000 for falske solbriller.

Tallene indikerer dreiningen som har skjedd på piratkopieringsfronten. Alminnelige husholdningsprodukter utgjør de største beslagene mens beslagene av luksusprodukter som mange forbinner med piratkopier er lavere.

Hvor kommer piratkopiene fra?

Kina er fremdeles det landet der mer enn halvparten av alle piratkopiene kommer fra, etterfulgt av Hong Kong, Tyrkia og Vietnam.

Nytt med 2018-rapporten i forhold til tidligere år, er at Bosnia-Hercegovina er opprinnelsesland for store beslag av falsk emballasje. 78% av slik emballasje kommer herfra, mens ca. 17% kommer fra Kina. Stastistikken for piratkopierte merkelapper og klistrelapper er også høy.

Det kan være nærliggende å se å beslagene av falsk emballasje og merkelapper i sammenheng med tall fra en tidligere studie fra OECD som peker på at mange piratkopierte varer settes sammen til ferdige produkter innad i markedet der de skal selges i EU. De falske produktene settes sammen av importerte deler, embalasje og merker som kommer til Europa i små separate postforsendelser.

Hvordan transporteres piratkopiene?

Sett i forhold til antall saker er det post- og flytransport som dominerer for import av falske varer til Europa. Ser man på antallet av beslaglagte piratkopier er det sjøtransport som er den største transportkilden.

Se EU kommisjonens statistikk over beslaglagte piratkopier 2018 (pdf)

 

 

 

Sist oppdatert: 6. januar 2020