Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

EU kommisjonens rapport over beslaglagte piratkopier ved EUs grenser i 2020

Antall piratvarer beslaglagt av tollmyndighetene ved EUs grenser i 2020 var betydelig lavere enn sammenlignet med året før. I 2019 ble 41 millioner falske varer beslaglagt mens tallet for 2020 er på rundt 27 millioner.

Verdien på de beslaglagte varene har imidlertid økt noe i perioden, fra rundt 759 millioner Euro til 778 millioner Euro, tiltros for nedgangen i antall beslag. Dette skyldes at de beslaglagte varene i 2020 i større grad er dyrere produkter, som klær og klokker, enn foregående år.

Koronapandemien har hatt konsekvenser for resultatene av beslaglagte piratvarer ved grensene i perioden. I starten av pandemien var det generelt sett mindre handel, og færre varer som krysset grensene. Pandemien har skapt problemer for håndhevingsmyndighetenes alminnelige kontroll. 

Kina er fremdeles opprinnelsesland for flest piratvarer

Statistikken viser at det fremdeles er Kina som er opprinnelsesland for mesteparten av piratvarene som ankommer Europa. Dette gjelder innenfor de fleste produktkategorier.

Deretter kommer Hong Kong som særlig utmerker seg for piratkopiert tilbehør til mobiltelefoner og falske merker, emballasje og etiketter. Tyrkia utpeker seg særlig som opprinnelsesland for klær, aksessoirer og legemidler, og også Singapore er store på tilbehør for mobiltelefoner. Saudi Arabia og De forente arabiske emirater er opprinnelsesland for flest falske klokker og Russland topper statistikken som opprinnelsesland for falske bildeler.

Emballasjematerialer, matvarer og klær utgjør varekategoriene med flest beslaglagte varer

Når det gjelder de tre største produktkategoriene av beslag ved Europas yttergrenser, målt etter antall, er det ulike typer emballasjematerialer som topper statistikken for 2020. Det dreier seg her særlig om falsk emballasje til parfyme og juice-produkter.

Deretter er matvarer den neste kategorien, der mange av beslagene har vært av falske kjeksprodukter, pasta, chips og søtsaker. Piratkopierte klær havner på tredjeplass.

Beslaglagte piratvarer innad i EU steg i 2020

Rapporten viser videre at det har vært en økning i antall piratvarer beslaglagt innenfor EUs grenser sammenliknet med tallene fra 2019. I 2020 ble 46 millioner falske varer beslaglagt i EUs indre marked mens tallet var 44 millioner for 2019. 

Produktkategorien hvor det ble gjort flest beslag innad i EU var av aksessoirer (klestilbehør). Innenfor topp fire listen over produktkategorier var også emballasjematerialer, som etikette og klistremerker, mens klær og sko (ikke sportssko) topper listen når det kommer til estimert verdi.

Det fremheves at emballasjematerialer muliggjør potensiell fremstilling og produksjon av flere falske produkter, ved at umerkede produkter pakkes inn i falsk emballasje innenfor EUs grenser.

Italia er det EU landet som har flest beslag av piratvarer i 2020. 40% av beslaglagte produkter i EU ble gjort her. Når det kommer til størst verdi av de beslaglagte produktene er det Hellas som står øverst på listen med over 48%.

Ungarn og Frankrike kommer også høyt opp på listen over antall beslag og høy verdi, etterfulgt av Bulgaria og Kroatia.

Les hele rapporten «EU enforcement of intellectual property rights: results at the EU border and in the EU internal market 2020», på euipo.europa.eu (PDF)

Sist oppdatert: 7. februar 2022