Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

EU kommisjonens rapport over beslaglagte piratkopier ved EUs grenser i 2019

Ifølge tall fra politi, toll- og tilsynsmyndigheter i EU var det en nedgang i antall beslaglagte piratkopier i 2019 sammenliknet med året før. I 2019 ble 40 millioner piratkopier beslaglagt, sammenlignet med 70 millioner i 2018.

Til tross for reduksjonen i antall beslaglagte piratkopier i 2019, var den anslåtte verdien av de tilbakeholdte varene nesten uendret fra 2018 til 2019. I 2019 ble det beslaglagt piratkopier til en verdi av 1,8 milliarder Euro.

Leker og klær blant de fire største produktkategoriene

I 2019 var piratkopierte leker samt «klær og assesoirer» blant de største produktkategoriene. Falske sigaretter og emballasje toppet også listene. Den piratkopierte emballasjen blir typsik fraktet i egne forsendelser inn til Europa, der den brukes til å ferdigstille de falske produktene som så distribueres videre til forbrukerne.

Kina, Hong Kong og Tyrkia største opprinnelsesland

Også i 2019 var Kina opprinnelsesland for de fleste beslaglagte piratkopiene. Beslag av falske klokker fra Marokko, klær fra Senegal og sigaretter fra Serbia brakte også disse landene inn på listen over «topp syv» opprinnelsesland.

Potensielt farlige piratkopier utgjør 15,4%

Det er fremdeles et stort problem at alminnelige hushildningsprodukter som kan utgjøre en helse og sikkerhetsmessig rissiko for forbrukerne piratkopieres i stort omfang. Potensielt farlige piratkopier som falske leker, mat- og drikkevarer, kosmetikk, legemidler og elektroniske produkter som kan eksplodere eller brenne, utgjorde 15,4% av de beslaglagte varene.

EU kommisjonen har laget en oppsummering av de viktigste funnene fra rapporten (lenke til europa.eu)

Les hele rapporten «Report on the EU customs enforcement of intellectual property rights»finner hele rapporten» på EU kommisjonens nettsider (lenke til europa.eu)

Sist oppdatert: 26. januar 2021